logo

Un bebeluş de 2 luni, culcat în pat cu mama, a fost descoperit fără suflare


https://www.ipn.md/index.php/ro/un-bebelus-de-2-luni-culcat-in-pat-cu-mama-7967_1019638.html

Caz tragic într-o familie din comuna Revaca din municipiul Chişinău, unde copilul de doar două luni a fost găsit fără suflare. După ce l-a alăptat, mama a culcat micuţul lângă ea în pat şi a aţipit pentru scurt timp, iar când a vrut să-l mute pe copil în pătucul său, acesta nu mai respira. Solicitat de IPN, ofiţerul de presă al Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău, Adrian Jovmir, a declarat că, potrivit primelor investigaţii, micuţul s-a înecat cu lapte. Expertiza medico-legală, care va fi gata în câteva săptămâni, va arăta cauza exactă a decesului.

Medicul-coordonator al Serviciului de Urgenţă din capitală, Anatol Proca, a declarat pentru IPN că în practica sa au existat destul de multe de cazuri în care micuţii s-au înecat cu lapte matern. Medicul a explicat că, după ce alăptează copilul, mama trebuie să-l ţină în poziţie verticală, iar apoi, dacă îl culcă, acesta trebuie pus pe o parte şi în niciun caz pe spate, pentru că în cazul în care vomită, acesta aspiră masele şi se sufocă. În cazul în care mama observă că micuţul se sufocă, trebuie să-l aşeze cu faţa în jos pe antebraţ şi să-i aplice câteva lovituri pe spate, între omoplaţi. Loviturile trebuie să fie ferme, dar blânde.

Anatol Proca a menţionat că mamele trebuie să-şi alapteze copiii aşezate pe scaun, pentru că de multe ori, fiind obosite, întinse pe pat, există riscul să adoarmă şi astfel îşi pot pune copilul în pericol. Acesta poate fi asfixiat chiar cu sânul mamei. Specialiştii susţin că părinţii comit o greşeală enormă când îşi culcă copiii cu ei în pat, pentru că există riscul asfixierii acestora în timpul somnului. Un adult în somn se poate întoarce peste copil, fără să simtă acest lucru, sau poate pune mâna peste el şi astfel să-l sufoce.

Printre cauzele de deces în rândul bebeluşilor este şi sindromul morţii subite. Este vorba de moartea bebeluşului cu vârsta sub 1 an, fără o cauză cunoscută. De obicei, decesul copilului survine în timpul somnului.

Potrivit unui studiu al Proiectul REPEMOL - Regionalizarea serviciilor medicale pediatrice de urgenţă şi terapie intensivă, numai 66% dintre părinţi conştientizează riscul de accidentare a copiilor în casă. De 6 ani, Proiectul REPEMOL, în colaborare cu autorităţile, atenţionează părinţii despre măsurile de prevenire a accidentelor casnice la copiii de până la 5 ani în cadrul campaniei „O casă fără pericole pentru copilul tău”. Informaţii despre cum poate fi protejat copilul în diferite situaţii pot fi găsite şi pe site-ul www.parinti.md.