logo

Un bărbat din Bălți acuză Primăria că a înstrăinat ilegal terenuri din Parcul Central


https://www.ipn.md/index.php/ro/un-barbat-din-balti-acuza-primaria-ca-a-instrainat-ilegal-terenuri-din-parcul-ce-7967_1049154.html

Un locuitor din Bălți susține că mai multe terenuri din Parcul Central din oraș au fost înstrăinate unor agenți economici, care desfășoară acolo diverse activități comerciale. Potrivit lui Nicolai Usatîi, vândut a fost și un drum public. Localnicul afirmă că toate aceste acțiuni au fost făcute ilegal de către responsabilii de la Primăria Bălți, întrucât parcul este un obiectiv cu statut protejat care nu poate fi supus privatizării.

Într-o conferință de presă la IPN, Nicolai Usatîi a declarat că seria de privatizări a început încă acum 20 de ani când Primăria Bălți a vândut un drum public, singurul care ducea spre un râu. După privatizarea acestuia, bărbatul spune că i-a fost îngrădit accesul spre proprietatea sa. Astfel, s-a văzut nevoit să se adreseze în instanța de judecată pentru ca să fie verificată legalitatea acestei acțiuni. În prezent dosarul se află pe rol la Curtea Supremă de Justiție.

Nicolai Usatîi susține că a studiat mai multe acte și a aflat că responsabilii care au fost până acum la Primăria din Bălți și cei care sunt acum au vândut pe parcursul anilor bucăți de teren din Parcul Central la prețuri foarte mici, iar cetățenii nu au fost întrebați dacă sunt de acord ca în parc să se construiască ceva.

Potrivit bărbatului, de ani buni în Parcul Central existau două cafenele, însă una dintre ele în timp a fost reconstruită și extinsă pe un spațiu mult mai mare. Bărbatul afirmă că a remis numeroase adresări către aleșii locali pentru a-i atenționa despre această problemă, însă, chiar dacă a fost creată o comisie pentru verificare, lucrurile nu s-au schimbat.

Ion Ștefăniță, directorul general al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor (AIRM), a remarcat că Parcul din Bălți este un obiectiv cu statut protejat care datează din anul 1918. În aceste condiții, acesta nu este pasibil privatizării. „Sunt și în Legea culturii și în Legea privind administrarea și deetatizarea proprietății publice, articole care menționează expres că patrimoniul cultural istoric care este cu statut protejat în Republica Moldova, nu poate fi privatizat”, afirmă directorul AIRM.

Agenția s-a autosesizat pe cazurile de înstrăinare a terenurilor din Bălți. În opinia lui Ion Ștefăniță, în acest caz există componenta de infracțiune și dacă organele de drept vor aplica prevederile din cele două legi, persoanele implicate în schemele de înstrăinare vor fi trase la răspundere, iar terenurile vor fi expropriate. Ion Ștefăniță mai spune că juristul Agenției se va implica în procesul de judecată care deja are loc.

Începând cu anul 2010, AIRM a făcut o inventariere a tuturor obiectivelor care au statut protejat, inclusiv cele din municipiul Bălți. Astfel, în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat au fost incluse peste 5500 de obiective protejate de stat, inclusiv două parcuri din Bălți, unul dintre care este Parcul Central.