logo

Un băieţel de un an a ajuns în comă după o intoxicaţie cu medicamente


https://www.ipn.md/index.php/ro/un-baietel-de-un-an-a-ajuns-in-coma-dupa-7967_1005283.html

Un copil de un an, din oraşul Bălţi, a ajuns în comă cu intoxicaţie de medicamente. Şefa Secţiei primiri urgenţe a Spitalului municipal Bălţi, Ala Condrea, a declarat pentru IPN că micuţul a luat pastilele în timp ce părinţii se certau. Lăsat fără supraveghere, copilul a găsit pastilele şi a înghiţit 6 feluri din acestea, printre care şi medicamente foarte periculoase pentru vârsta sa.

Medicul spune că soţii nu se înţeleg, deseori se ceartă şi chiar se ajunge la bătăi, timp în care copilul este lăsat fără atenţie. Şi de această dată s-a întâmplat la fel. Copil s-a strecurat la balcon şi acolo a găsit punga cu pastile. Nici după ce copilul a înghiţit din ele, părinţii nu au conştientizat ce s-a întâmplat şi doar când i s-a făcut rău au reacţionat.

Băiatul s-a aflat în stare de comă două zile, timp în care medicii au luptat pentru viaţa lui. Acum este deja transferat în Secţia vârstă fragedă, starea lui fiind grav medie. Spre fericire, s-a constatat că nu a avut loc absorbţia deplină a medicamentelor în sistemul sangvin. „Nu sunt excluse însă unele consecinţe negative pentru viitor.  Unele din aceste pastile au un efect dăunător asupra sistemului nervos”, a spus medicul.

Potrivit Alei Condrea, pentru a evita intoxicaţiile medicamentoase la copii este foarte importantă supravegherea continuă a acestora. Adulţii trebuie să conştientizeze riscurile şi să nu lase pastilele pe masă sau în alt loc accesibil pentru copil. Când copilului i se administrează tratament, este necesar să se respecte strict dozele recomandate de medic. Dacă s-a întâmplat totuşi copilul să ia necontrolat medicamente, părinţii trebuie să apeleze de urgenţă la ajutorul medicilor, iar până ajunge ambulanţa să încerce să provoace copilului vomă.

Anul trecut la Centrul Mamei şi Copilului au ajuns în jur de 300 de copii cu intoxicaţie medicamentoasă. Potrivit unui studiu realizat în cadrul proiectului moldo-elveţian REPEMOL – „Regionalizarea serviciilor pediatrice de urgenţă şi terapie intensivă din Republica Moldova”, doar 24,5% dintre supraveghetori sunt conştienţi de faptul că există un anumit risc al unor substanţe nocive pentru copii, inclusiv medicamente.