Instituţiile din domeniul combaterii corupţiei trebuie să manifeste schimbări consistente şi să le explice. Uniunea Europeană oferă Moldovei un sprijin bugetar semnificativ pentru reformarea sectorului justiţiei, iar peste o perioadă va aştepta rapoarte de gestionare a asistenţei bugetare oferite, spune Cristian Ghinea, directorul Centrului Român pentru Politici Europene (CRPE), transmite IPN.
Cristian Ghinea a menţionat, în cadrul unei conferinţe privind integrarea europeană a Republicii Moldova, că problema corupţiei va rămâne dacă, şi după mărirea substanţială a salariilor, judecătorii vor continua să aplice doar amenzi celor implicaţi în scheme de corupţie, fără să condamne pe cineva la pedeapsă cu închisoarea. În viziunea acestuia, guvernarea nu va putea să micşoreze peste 2 ani salariile magistraţilor invocând că aceştia nu şi-au arătat disponibilitatea de a combate corupţia.
„Vom face recomandări UE să pună presiune pe Consiliul Superior al Magistraturii, Procuratura Generală şi Centrul Naţional Anticorupţie în mod direct, pentru că aceste instituţii vor trebui să răspundă pentru performanţele atinse în combaterea corupţiei. Reformarea CNA a rămas pe loc pe motiv că toţi au fost preocupaţi de cum trebuie să arate instituţia şi, de aceea, nu a fost atins scopul principal de responsabilizare unică. Trebuie să existe instituţii care să răspundă de ce nimeni nu a fost condamnat pentru acte de corupţie”, a menţionat directorul CRPE.
Potrivit lui Cristian Ghinea, CNA şi CNI vor avea susţinerea publică doar când vor prezenta performanţă în lupta împotriva corupţiei. „Aş vrea să văd cât din cele 60 de milioane de euro oferite de UE vor ajunge la CNI, CNA. Mai ales că CNI, care trebuie să verifice averile demnitarilor, are un buget destul de mic şi Parlamentul a refuzat o creştere a bugetului cu 75 de mii de euro. Ideea acestor instituţii este ca ele să performeze. Liniştea nu este bună în zona anticorupţie”, a specificat Cristian Ghinea.
Directorul Centrului Român pentru Politici Europene a mai spus că este greşit să se creadă că Uniunea Europeană are nevoie de Republica Moldova, guvernarea de la Chişinău nu trebuie să-şi facă iluzii deşarte. „Cea mai scumpă resursă la Bruxelles este atenţia. Toţi trebuie să fim parte a unei competiţii, în care să atragem atenţia celor de la Bruxelles asupra anumitor teme”, a subliniat Ghinea.
Prima conferinţă anuală a Forului de Dezbateri pe Integrarea Europeană a Republicii Moldova a fost organizată de către Asociaţia Pentru Politică Externă şi Fundaţia germană Friedrich Ebert, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova.