logo

UE tratează diferit fenomenul „statului capturat” din Moldova și Georgia, opinie


https://www.ipn.md/index.php/ro/ue-trateaza-diferit-fenomenul-statului-capturat-din-moldova-si-georgia-opinie-7978_1043238.html

Deși atât în Moldova, cât și în Georgia, asistăm la funcționarea unor sisteme politice bazate pe subordonarea politică a instituțiilor, dezactivarea sistemului de „control și echilibru” și interferența intereselor oligarhice, UE are tentația de a trata diferit fenomenul „statului capturat”, scrie politologul Dionis Cenușa într-un articol de analiză pentru Agenția IPN.

Politologul accentuează faptul că acțiunile destructive ale regimului lui Vladimir Plahotniuc atrag mai multă atenție la Bruxelles, decât acțiunile care pot fi asociate cu implicarea informală a lui Ivanishvili. Astfel, crede Dionis Cenușa, se consolidează percepția că unii oligarhi sunt mai „utili” decât alții în țările asociate cu UE.

El enumeră motivele unei abordări diferențiate a UE față de cazul moldovenesc și cel georgian.

În primul rând, punctează Dionis Cenușa, regimul lui Ivanișvili este democratic și a fost format în urma alegerilor, chiar dacă în baza votul mixt, care a favorizat „partidul lui Ivanisvili, „Visul Georgian”. El reiterează că puterea politică acumulată de către Vladimir Plahotniuc a avut loc prin scheme neclare și cu influențarea deputaților să devină membri ai Partidului Democrat.  

Al doilea aspect menționat de politolog ține de numărul și gravitatea devierilor comise de către regimul asociat cu Ivanishvili și respectiv cel conectat la Plahotniuc. El face referință la furtul din sistemul bancar și investigarea anevoioasă a acestuia, concentrarea pieței mediatice, schemele de monopolizare (MetalFeros pe deșeuri de metal, Trans-Oil pe cereale etc.), cazurile criminale în care figurează numele lui Vladimir Plahotniuc etc. La această listă politologul mai adăugă invalidarea alegerilor în Chișinău (iunie 2018), votul mixt (iulie 2017), amnistierea fiscală și decriminalizarea infracțiunilor economice,

Al treilea aspect scos în evidență de politolog este participarea opoziției anti-guvernamentale din Moldova (PAS, Platforma DA, PLDM) în familia Partidului Popular European (PPE), care atacă cu regularitatea regimul oligarhic condus de către liderul PDM, Vladimir Plahotniuc.

Dionis Cenușa crede că deși PPE include în rândurile sale principalul partid de opoziție din Georgia (Mișcarea Națională Unită), critica acestui grup este mai puțin intensă și vizibilă. Totodată, deși PPE a condamnat gesturile majorității parlamentare, controlată de către Ivanișvili, în privința schimbării sistemului electoral, acesta nu califică aceste acțiuni ca derivate ale oligarhizării puterii politice și respectiv a „statului capturat”, concluzionează politologul.