logo

UE transmite semnale pozitive Moldovei, dar rămâne încă mult de lucru, analişti


https://www.ipn.md/index.php/ro/ue-transmite-semnale-pozitive-moldovei-dar-ramane-inca-mult-de-lucru-analisti-7978_1009738.html

Uniunea Europeană transmite mesaje pozitive Republicii Moldova, dar cetăţenii şi autorităţile trebuie să fie conştiente că este încă foarte mult de lucru, susţin analiştii, referindu-se la rezoluţia Parlamentului European, prin care salută parafarea Acordurilor de Asociere cu Moldova la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius şi speră ca documentul sa fie semnat cât mai curând posibil, transmite IPN.

Analistul Viorel Cibotaru, a declarat, în cadrul emisiunii „Fabrica” la Publika TV, că schimbările pentru Moldova vor fi foarte benefice şi cetăţenii moldoveni trebuie să simtă aceste beneficii cât mai devreme, pe termen scurt. Potrivit analistului, odată cu semnarea acordului şi implementarea lui, Moldova va fi integrată 80% în UE, iar celelalte 20% de procente, stabilesc că Moldova nu va fi încă reprezentantă în instituţiile europene.

Potrivit lui Viorel Cibotaru, problema Republicii Moldova este că unele forţe politice care nu sunt prezente în Parlament, încearcă să dea integrarea europeană drept un pericol. Totodată, analistul a menţionat şi  pericolul din exterior. Potrivit lui, Rusia va face tot posibilul ca Moldova să nu se asocieze, să nu semneze Acordul de Asociere, prin diferite metode.

Analistul politic Ion Tăbârţă a spus că drumul Moldovei spre UE înseamnă modernizarea economică şi socială, dar şi cea politică, ceea ce presupune dezvoltarea statului de drept. El a menţionat că, pe de altă parte, pentru aceasta Moldova va trebui să implementeze reforme care vor fi dureroase.

Totodată, Ion Tăbârţă a spus că procesul de modernizare durează şi din cauza politicienilor care întârzie să aducă cetăţeanului mai explicit informaţia despre valorile şi beneficiile UE. Ion Tâbărţă a spus că şi mediul analitic, mass-media trebuie să se încadreze plenar în acest proces.