UE sprijină „pe deplin” implementarea noului regim vamal şi condamnă poziţia autorităţilor de la Tiraspol faţă de această acţiune
https://www.ipn.md/index.php/ro/ue-sprijina-pe-deplin-implementarea-noului-regim-vamal-si-condamna-7965_958327.html
UE sprijină pe deplin implementarea Declaraţiei comune privind controlul vamal a prim-miniştrilor Ucrainei şi Moldovei din 30 decembrie 2005. UE acordă o importanţă deosebită frontierelor transparente şi securizate. Problematica frontierei este unul dintre principalele obiective ale Planurilor de Acţiuni semnate de Ucraina şi Moldova în cadrul Politicii Europene de Vecinătate. Implementarea Declaraţiei comune reinstalează regimul vamal transparent şi legitim la frontiera de stat moldo-ucraineană, se arată în Declaraţia Preşedinţiei UE, citată de Info-Prim Neo, privind implementarea Declaraţiei celor 2 premieri.
UE condamnă cu tărie actualele eforturi ale autorităţilor transnistrene de a crea o atmosferă de criză artificială.
De asemenea, Preşedinţia UE face apel la agenţii economici din regiunea transnistreană a Moldovei să se înregistreze la autorităţile relevante din Chişinău pentru a promova fluxul neîmpiedicat al bunurilor peste frontieră şi salutăm măsurile întreprinse de autorităţile moldoveneşti în această privinţă. „Salutăm în special angajamentul părţii moldoveneşti de a evita dubla taxare şi de a oferi agenţilor economici transnistreni înregistraţi certificate de origine, atunci cînd este posibil controlul originii bunurilor”, se spune în declaraţie.
Organizaţia europeană mai face apel la autorităţile transnistrene să nu blocheze această înregistrare. „Condamnăm orice eforturi ale auto-proclamatelor autorităţi transnistrene de a împiedica circulaţia liberă a comerţului internaţional, ceea ce dăunează intereselor agenţilor economici transnistreni, care sunt astfel lipsiţi de posibilităţile lor de a exporta”. UE îşi exprimă speranţa că în viitor în Moldova vor fi stabilite condiţiile pentru a oferi tuturor companiilor transnistrene înregistrate acces la preferinţele comerciale ale UE de care se bucură acum alte companii din Moldova.
„Reiterăm că UE este gata, în special prin Misiunea sa de Asistenţă la Frontieră pentru Republica Moldova şi Ucraina (MAF), să dezvolte şi în continuare un regim de frontieră eficient şi transparent. În acest aspect, MAF se consultă cu regularitate cu partenerii săi ucraineni şi moldoveni”.
UE rămâne ferm angajată în ceea ce priveşte integritatea teritorială a Republicii Moldova. UE îşi reiterează voinţa de a contribui la soluţionarea paşnică a conflictului transnistrean, se spune la finele declaraţiei.
Ucraina a introdus noul regim vamal la 3 martie 2006.