logo

UE sprijină jurnaliștii de Ziua internațională consacrată stopării crimelor împotriva lor


https://www.ipn.md/index.php/ro/ue-sprijina-jurnalistii-de-ziua-internationala-consacrata-stoparii-crimelor-7967_1085471.html

Deși libertatea presei este un drept fundamental, lucrătorii media își pun adesea viața în pericol, în căutarea adevărului, se arată într-o declarație comună a înaltului reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, și a vicepreședintelui Comisiei Europene, Věra Jourová, cu ocazia Zilei internaționale a stopării impunității crimelor asupra jurnaliștilor, marcată astăzi, 2 noiembrie, transmite IPN.

UE condamnă toate actele de cenzură, intimidare și toate formele de violență care vizează jurnaliștii și solicită încetarea impunității pentru agresori, se precizează în Declarația publicată pe site-ul Comisiei Europene „Jurnaliștii independenți protejează libertatea de exprimare și garantează accesul la informație pentru toți cetățenii. Ei contribuie la fundamentele democrației și ale societăților deschise. Fie că este acasă, fie pe tot globul, impunitatea pentru crimele împotriva jurnaliștilor trebuie să înceteze”, se arată în Declarație.

„Din păcate, poveștile și vocile multor jurnaliști independenți continuă să fie reduse la tăcere în întreaga lume, inclusiv în UE. Aceștia se confruntă cu un număr tot mai mare de amenințări și atacuri, inclusiv asasinate în cele mai tragice cazuri. Potrivit observatorului UNESCO, 44 de jurnaliști au fost uciși până acum în 2021 și mulți alții au fost atacați, hârțuiți sau încarcerați ilegal”, se arată în Declarația oficialilor europeni.

Aceștia au recomandat statelor membre să îmbunătățească situația jurnaliștilor și lucrătorilor mass-media. „Aceasta include creșterea protecției jurnaliștilor în timpul demonstrațiilor, o mai mare siguranță online sau sprijin pentru femeile jurnaliste”, precizează oficialii de la Bruxelles.

„Numeroasele inițiative luate pentru siguranța jurnaliștilor în cadrul UE se vor reflecta în acțiunea UE în întreaga lume. Pe tot parcursul anului 2021, UE a continuat să-și ridice vocea atunci când jurnaliștii din întreaga lume sunt amenințați. Sute de jurnaliști au primit sprijin prin instrumentele UE pentru apărătorii drepturilor omului și mulți lucrători media au beneficiat de oportunități de formare profesională. Sunt alocate resurse sporite pentru a sprijini mass-media independentă și pentru a dezvolta abilitățile profesionale ale jurnaliștilor care lucrează în situații dificile”, se mai arată în Declarație.