logo

UE contribuie la susținerea proiectelor de eficiență energetică în sectorul rezidențial din Moldova


https://www.ipn.md/index.php/ro/ue-contribuie-la-sustinerea-proiectelor-de-eficienta-energetica-in-7967_1105704.html

Uniunea Europeană va contribui cu 9,5 milioane de euro sub formă de granturi în sprijinul liniilor de credit acordate în cadrul Fondului BERD de Finanțare a Economiei Verzi în Sectorul Rezidențial. Această inițiativă comună urmărește să stimuleze proprietarii de apartamente și case din Moldova să întreprindă lucrări de renovare pentru eficiența energetică pentru a-și reduce facturile la energie și a consolida securitatea energetică pe termen lung a Moldovei. Reprezentanții Comisiei Europene și Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) au semnat o declarație de intenție pentru instituirea unui program de reducere a costurilor de renovare a eficienței energetice pentru clădirile rezidențiale din Republica Moldova, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

„Prin acest nou program transformator, ambiția UE este de a contribui la reducerea semnificativă a costurilor de renovare pentru eficiența energetică a clădirilor rezidențiale din Republica Moldova. Datorită contribuției nerambursabile de 9,5 milioane de euro a UE, care sprijină liniile de credit ale BERD, proprietarii de locuințe din Moldova vor putea să își reducă semnificativ facturile la energie. Acest sprijin semnificativ din partea UE completează finanțarea deja acordată în sprijinul renovării pentru eficiența energetică a clădirilor publice și al programului guvernamental de eficiență energetică a locuințelor pentru cele mai vulnerabile gospodăriiˮ, a declarat comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi.

Șefa biroului Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare în Moldova, Catarina Bjorlin Hansen, a menționat că băncile participante în cadrul programului vor oferi împrumuturi gospodăriilor pentru investiții în măsuri de eficiență energetică, cum ar fi izolarea termică, pompe de căldură, panouri solare etc. „După implementarea cu succes a acestor măsuri, cu sprijinul Uniunii Europene, beneficiarii împrumuturilor vor fi eligibili pentru o rambursare în numerar”, a declarat șefa biroului BERD în Moldova.

Ministrul energiei, Victor Parlicov, a menționat că Republica Moldova este de două ori mai energofagă decât Uniunea Europeană, iar jumătate din energie este consumată în clădiri. „O mare parte din această energie este pur și simplu irosită din cauza lipsei măsurilor de eficiență energetică. Prin Fondul pentru eficiență energetică rezidențială vom investi în consumul rațional de energie și în facturi mai mici pentru cetățenii noștriˮ, a declarat ministrul.

Sistemul de distribuție orizontală poate fi aplicat în peste 80% din blocurile multi-etajate din țară conectate la sistemul centralizat de încălzire. Peste 70% din blocurile multi-etajate din Chișinău au o performanță energetică scăzută. În blocurile de locuințe din Chișinău și Bălți, unde a fost instalat un sistem de distribuție orizontală, locatarii au înregistrat economii medii la facturi de până la 22% în Chișinău și de peste 40% în Bălți.