logo

UE anunță un pachet suplimentar de susținere energetică în valoare de 200 mln euro


https://www.ipn.md/index.php/ro/ue-anunta-un-pachet-suplimentar-de-sustinere-energetica-in-7965_1093309.html

Uniunea Europeană a pregătit un pachet suplimentar de susținere energetică a Republicii Moldova. Este vorba despre 200 de milioane de euro care vor fi acordați în caz de necesitate pentru ca Republica Moldova să-și acopere necesitățile de gaz. Jumătate de sumă este sub formă de grant, iar cealaltă – sub formă de împrumut. Pe lângă aceasta, UE acordă 50 de milioane de euro în calitate de suport bugetar care va fi utilizat pentru susținerea celor mai vulnerabile persoane. Despre aceasta a anunțat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care se află la Chișinău, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, susținută alături de președinta Maia Sandu, Ursula von der Leyen a menționat că vizita sa la Chișinău demonstrează că Uniunea Europeană este alături de Republica Moldova. „Rusia continuă războiul brutal împotriva Ucrainei, țintind infrastructura esențială, creând haos pe piețele globale de energie cu folosirea energiei în calitate de armă. Și acest lucru amenință și Republica Moldova. Dar să știți că solidaritatea europeană cu Republica Moldova este de neclintit”, afirmă oficiala europeană.

Potrivit ei, acordarea statului de candidat de aderare la UE este o recunoaștere clară a agendei decisive pro-europene și axată pe reforme. Acest lucru este și mai impresionant când se iau în calcul circumstanțele cu care se confruntă Moldova din cauza războiului din Ucraina. Ursula von der Leyen a spus că acum Republica Moldova se confruntă cu o criză energetică acută, iar UE asigură că va face tot posibilul ca Moldova să facă față acestei crize.

Maia Sandu a declarat că, din prima zi, Republica Moldova a condamnat războiul declanșat de către Federația Rusă în Ucraina, și nu a recunoscut anexarea de către Rusia a teritoriilor ucrainene. În opinia sa, este nevoie de eforturi și mai mari, de unitate și solidaritate, la nivel global, pentru a forța Rusia să plece din Ucraina, iar astfel să fie restaurată pacea. Președinta s-a referit și actuala criză energetică, în care resursele energetice sunt folosite pe post de arme îndreptate împotriva democrației. Potrivit ei, deși au fost depuse eforturi, situația rămâne dificilă.

„Solidaritatea europeană, inclusiv față de țările din vecinătatea Uniunii Europene, este vitală în aceste timpuri de numeroase crize. Doar împreună, solidari, vom putea trece peste iarna care vine și ne vom putea păstra libertatea și viitorul pașnic și democratic”, a notat Maia Sandu. Potrivit președintei, UE a sprijinit mereu Republica Moldova, chiar și în cele mai critice momente, acordând asistență.

Maia Sandu a mai spus că, după acordarea statutului de țară candidat pentru aderarea la UE, de toți depinde cât de repede vor fi pornite negocierile de aderare și cât de repede va veni ziua în care Chișinăul va deveni o capitală europeană. „Suntem hotărâți să mergem spre această zi, pentru că vrem să aducem Moldova în spațiul sigur și prosper al UE. Spațiu, în care viața umană și libertate sunt valori supreme, în care pacea, dialogul și respectul sunt principii fondatoare, iar statele nu sunt atacate pentru calea de dezvoltare pe care o aleg”, a spus președinta.
 


Întrevederea celor doi oficiali a avut loc pe fundalul unei acțiuni de protest organizate de Partidul politic Șor, nu departe de Președinție . În scuarul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” s-au adunat membrii și simpatizanții formațiunii. Aceștia au venit cu pancarte și au cerut demisia guvernării, iar ca urmare să fie organizate alegeri anticipate. Manifestanții au declarat că oficială europeană nu trebuie să o creadă pe președinta Maia Sandu care îi spune că în țară este totul bine, pentru că de fapt, potrivit lor, Republica Moldova a devenit un stat dictatorial, în care opoziția este redusă la tăcere, iar oamenii au viață grea.