logo

Ucraina, România și Polonia ajută Moldova la consolidarea reală a independenței, declarații


https://www.ipn.md/index.php/ro/ucraina-romania-si-polonia-ajuta-moldova-la-consolidarea-reala-7967_1084042.html

Cooperarea cu Ucraina, România și Polonia ajută la consolidarea reală a independenței Republicii Moldova. Pe aceste țări le leagă importanța respectării dreptului internațional ca principiu, iar aceasta generează speranța la un viitor luminos. Declarația a fost făcută de președintele Maia Sandu, după întâlnirea cu președinții celor trei state la Președinție, transmite IPN.

„Republica Moldova are prieteni adevărați, are parteneri regionali de încredere. Moldova își dorește o implicare mai activă la nivel regional și global, deziderat pe care îl va promova în continuare”, a declarat președintele.

Prezența „prietenilor și colegilor” astăzi la Chișinău este o dovadă în plus a faptului că în 30 de ani au fost construite multe lucruri frumoase și utile. Prietenii și parteneriate internaționale generează rezultate concrete pentru cetățeni.

Potrivit șefei statului, succesul Republicii Moldova, ca țară, depinde în mare măsură de relațiile pe care le construiește cu alte state și organisme internaționale. Moldova vrea relații de prietenie strânse, bazate pe respect reciproc, cu vecinii și cu alte state. „Nu există o țară independentă și prosperă fără prieteni buni și parteneri credibili. Felul în care se construiesc relațiile în regiune, cu vecinii, poate determina viteza și calitatea modernizării și consolidării ca stat”, a adăugat Maia Sandu.

Președintele României, Klaus Iohannis, a felicitat cetățenii Moldovei pentru maturitatea și spiritul democratic demonstrat la alegeri și pentru că au optat pentru un parcurs pro-european ireversibil. Rezultatele alegerilor deschide drumul Moldovei către o dezvoltare solidă în avantajoasă întregii societăți.

Potrivit președintelui român, e nevoie de voință politică și acțiuni concrete pentru implementarea reformelor necesare pentru cetățeni. Asta va genera o nouă dinamică pozitivă. Timpul e favorabil și pentru relațiile bilaterale. România rămâne în continuare partenerul cel mai apropiat al Republicii Moldova. Statul român a acționat energic de la ultima sa vizită pentru a amplifica sprijinul oferit Moldovei, inclusiv prin oferirea de vaccin.

Acum există oportunitatea unei cooperări aprofundate la nivel prezidențial, guvernamental și parlamentar pentru a avansa în agenda bilaterală consideră Klaus Iohannis. El a adăugat că discuțiile dintre cei patru președinți a oferit posibilitatea de a schimba opinii despre situația de securitate regională, cooperarea, viitorul Parteneriatului Estic, inclusiv Summitul din decembrie 2021.

Peședintele Republicii Polone, Andrzej Duda, a felicitat cetățenii moldoveni cu prilejul sărbătorii, dar și pe polonezii din Moldova și le-a dorit succes și cele bune. Președintele a remarcat că va face tot posibilul pentru ca Moldova să se alăture UE cât mai repede.

Polonia sprijină aspirațiile autorităților Republicii Moldova, iar rezultatele alegerilor arată că țara a revenit în comunitatea europeană. Polonia este gata să împartă din experiența sa de transformare, mai ales cea economică, socială. Oficialul a propus președintei Maia Sandu să se mai întâlnească în acest format la Chișinău și să discute despre colaborare, despre probleme, în ce măsură are nevoie Moldova de ajutor.

Și președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a adus felicitări cetățenilor cu ocazia Zilei Independenței. Potrivit lui, „țările noastre” marchează 30 de ani de independență în condiții deloc ușoare, în sensul securității, care tot le încearcă rezistența. În acest sens, le-a urat rezistență și putere. „Fie ca independența să dureze mii de ani, alături de pace, prosperitate și înțelegere”, a spus președintele ucrainean. El a adăugat că întâlnirea de azi le-a permis să discute despre aspecte de securitate și interacțiune pentru asigurarea acesteia. A mulțumit președinților pentru susținerea inițiativei „Platforma Crimeea”, care, în opinia sa, poate fi o soluție pentru eliberarea teritoriilor și soluționarea conflictelor regionale. Acesta a amintit și de proiectul „Trio asociat” și a spus că se așteaptă la sprijinul altor state membre UE, iar apoi să fie recunoscută perspectiva europeană a țărilor membre din Trio asociat.

Cei trei președinți s-au aflat astăzi la Chișinău cu prilejul aniversării a 30-a a Independenței Republicii Moldova.