Ucraina ar putea anula regimul vamal la hotarul moldo-ucrainean
https://www.ipn.md/index.php/ro/ucraina-ar-putea-anula-regimul-vamal-la-hotarul-moldo-ucrainean-7965_960364.html
Formarea noului guvern condus de Victor Ianucovici, liderul Partidului regiunilor din Ucraina ar putea conduce la „anularea sancţiunilor Ucrainei împotriva Transnistriei”, a declarat deputatul din partea acestei formaţiuni din Rada Supremă de la Kiev, Taras Cernovil, citat de presa rusă şi ucraineană.
Potrivit lui, Partidul Regiunilor, anterior s-a pronunţat împotriva acţiunilor conducerii de la Kiev de a introduce sancţiuni economice (se are în vedere noul regim vamal n.n) împotriva regiunii transnistrene. În primul rând, susţine el, aceste sancţiuni i-au lovit pe ucrainenii din această regiune, din care cauză Partidul Regiunilor neapărat va anula aceste sancţiuni. De asemenea, potrivit lui, acţiunile respective au influenţat negativ procesul de negocieri dintre Chişinău şi Tiraspol. Partidul Regiunilor va întreprinde toate măsurile ca să fie reluate negocierile în albia normală, sub garanţia OSCE, Rusiei şi Ucrainei, a declarat el.
Regimul prin care tranzitarea mărfurilor din regiunea transnistreană la hotarul moldo-ucrainean se efectuează doar în baza specimenelor vamale ale R. Moldova a fost introdus la 4 martie curent, în urma unei declaraţii comune în acest sens a premierilor de la Chişinău şi Kiev de la finele anului 2005. Occidentul a salutat decizia respectivă, pe când Moscova şi Tiraspolul au calificat acţiunile respective drept „blocadă economică a Transnistriei”.
În cadrul unei conferinţe de presă de la începutul acestei săptămâni, preşedintele Vladimir Voronin, referindu-se la evoluţiile politice din Ucraina şi eventuale repercusiuni asupra crizei transnistrene, a declarat că în ultimul timp au fost stabilite „contacte foarte bune şi stabile” cu Kievul, în special în problema transnistreană. Totodată, el şi-a exprimat speranţa ca Ucraina va rămâne un partener de nădejde al RM.
Pe de altă parte, în Ucraina, s-a destrămat coaliţia postelectorală dintre formaţiunile prooccidentale conduse de preşedintele Victor Iuşcenko şi Blocul Iuliei Timoşenko şi Partidul Socialist. Ultimul s-a alăturat deputaţilor din partea Partidului Regiunilor şi Partidului Comunist, formaţiuni filoruse, care în prezent încearcă să-l promoveze pe Ianucovici în funcţia de prim-ministru.