logo

Turismul poate și trebuie să devină o ramură prioritară a economiei, ministru


https://www.ipn.md/index.php/ro/turismul-poate-si-trebuie-sa-devina-o-ramura-prioritara-7967_1093610.html

Autoritățile își propun să facă din Moldova o destinație turistică competitivă și durabilă, pasibilă să ofere beneficii economice, sociale și de mediu comunităților locale de astăzi  și generațiilor viitoare. Un Angajament de Sustenabilitate în turism prin care Republica Moldova va alinia industria turismului autohton la practicile globale a fost semnat astăzi la Chișinău, transmite IPN.

Ministrul culturii, Sergiu Prodan, a menționat că turismul receptor din Republica Moldova și-a demonstrate deja atractivitatea pentru turiștii occidentali până la război și pandemie. „Pentru Ministerul Culturii domeniul turismului va fi mereu o prioritate. Depunem toate eforturile pentru urgentarea creării unui organism responabil de implementarea politicilor și coordonarea activităților de redresare a filierii turistice – Oficiul Național al Turismului. Pentru țara noastră turismul poate și trebuie să devină o ramură prioritară a economiei naționale, dar pentru asta domeniul trebuie abordat într-un mod durabil”, a declarat oficialul.

Sergiu Prodan a afirmat că în agenda Moldovei, ca țara candidat la UE, transpunerea reglementărilor și politicilor  în domeniul sustenabilității este una prioritară, urmând angajamentele Pactului Verde European inclusiv în turism. „Angajamentul de Sustenabilitate este o inițiativă publică-privată în care vom fi ghidați de cea mai recunoscută organizație la nivel global – Consiliul global de Turism Sustenabil. Vom avea sprijinul strategic al SUA prin proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova în următorii cinci ani.”

Diana Lazăr, șefa Componentei „Industria Vitivinicolă” a Proiectului „Agricultura Performantă în Moldova” al USAID Moldova, a menționat că întreprinderile micro, mici și mijlocii sunt cei care fac ca turismul să existe în Republica Moldova și, totodată, sunt primii în avangarda implementării acestui Angajament de Sustenabilitate. „Pentru a fi ghidați în această activitate, avem accesul la o expertiză unică oferită în cadrul Consiliului global de Turism Sustenabil”.

Randy Durband, director general al Consiliul global de Turism Sustenabil, a menționat că sustenabilitatea turismului solicită mai multe abilități și abordări noi. Angajamentul de Sustenabilitate semnat va fi întărit prin cooperarea sectorului public și cel privat în vederea elaborării direcțiilor de managment sustenabil aplicabile diverselor forme de turism.

Angajamentul de Sustenabilitate va fi realizat prin parteneriatul Ministerului Culturii cu Consiliul global de Turism Sustenabil și cu suportul Proiectului USAID de Competitivitate și Reziliență Rurală, partenerul strategic pentru industria turismului din Moldova.