logo

Tudor Ceaicovschi: Compania Invitro Diagnostics este în proces de insolvabilitate și are datorii de 26,3 mln lei


https://www.ipn.md/index.php/ro/tudor-ceaicovschi-compania-invitro-diagnostics-este-in-proces-de-insolvabilitate-7966_1099874.html

Compania Invitro Diagnostics este în proces de insolvabilitate, înregistrând datorii de 26,3 milioane de lei față de compania GBG-MLD. Această datorie s-a format urmare a livrării către companie a dispozitivelor medicale și a consumabilelor de laborator pe parcursul anilor 2020-2023. O spune administratorul GBG-MLD, Tudor Ceaicovschi. Potrivit lui, devalizarea Invitro Diagnostics a început în anul 2021, când prin metode abuzive și ilegale, fiul său, Alexandru Ceaicovschi, a fost înlăturat de la administrarea afacerii.

Într-o conferință de presă la IPN, Tudor Ceaicovschi a declarat că în anul 2016 fiul său, Alexandru Ceaicovschi, a devenit asociat al companiei Invitro Diagnostics, acesta fiind reprezentat prin procură de către soția sa, Zinovia Ceaicovschi, iar din 2023, tot prin procură a fost reprezentat de el. Potrivit lui, al doilea beneficiar efectiv al Invitro Diagnostics este Arcadie Topalo. În diferite perioade a fost reprezentat de către diverse persoane fizice și juridice interpuse, iar din 2019 și până în prezent este reprezentat de către o companie care are rădăcini în offshore-ul din Dubai.

Tudor Ceaicovschi susține că în perioada anilor 2016-2021 activitatea Invitro Diagnostics s-a dezvoltat vertiginos, devenind cea mai mare instituție medico-sanitară privată din Moldova specializată în diagnosticul de laborator, investigații imagistice, mini-intervenții, consultații medicale specializate, cu o rețea de peste 40 de filiale în toată țara.

„Devalizarea companiei a început în anul 2021, când prin metode abuzive și ilegale Alexandru Ceaicovschi a fost înlăturat de la administrarea afacerii de către Arcadie Topalo și persoane din conducerea Invitro Diagnostics – Marin Bălănuță, director Invitro, Natalia Stoianova, director financiar. Neînțelegerile dintre asociatul Alexandru Ceaicovschi cu Arcadie Topalo și administrația Invitro Diagnostics au început în momentul în care a fost refuzată oferta domnului Topalo de a participa la spălarea sumei de 40 de milioane de lei sub pretextul efectuării reparațiilor în sediile filialelor și ale clinicilor Invitro Diagnostics. După acest refuz, Alexandru Ceaicovschi a fost înlăturat ilegal de la gestionarea companiei”, susține Tudor Ceaicovschi.

Dacă la finele anului 2021 Invitro Diagnostics înregistra venituri în sumă de 91 de milioane de lei, atunci în următorul an, în urma administrării ineficiente, compania a înregistrat pierderi de 2,8 milioane de lei, spune Tudor Ceaicovschi. „Indicatorii financiari negativi ai companiei demonstrează existența unui management defectuos, care se caracterizează prin fraudă, evaziune fiscală, spălare de bani, manipulare cu aparatele de casă și softurile financiare, care în final au dus la prejudicierea intereselor asociatului Alexandru Ceaicovschi și a bugetului național în proporții deosebit de mari”, a menționat administratorul GBG-MLD.

Tudor Ceaicovschi a mai spus că în cadrul unei analize juridice și financiare au fost depistate încălcări grave ale legislației, atestându-se fenomenul de devalizare intenționată a afacerii. În context, Ceaicovschi face apel către organele de drept să efectueze un control riguros și alte acțiuni ce se cuvin în cadrul companiilor din grupul lui Arcadie Topalo.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.