logo

Triplă lansare de carte a autorului român Corneliu Filip, la Biblioteca „B. P. Hasdeu”


https://www.ipn.md/index.php/ro/tripla-lansare-de-carte-a-autorului-roman-corneliu-filip-la-7967_1045546.html

Cărțile „Republica Moldova – prizonieră a Geopoliticii între Bruxelles și Moscova”, „Însemnările unei femei în tranziție” și „O ultimă iubire”, semnate de autorul român Corneliu Filip, au fost lansate la Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu”. Aparițiile editoriale conțin expuneri ale situației politice din Republica Moldova, memorii și povestiri ale autorului din viața reală, transmite IPN.

Referindu-se la cartea „Republica Moldova – prizonieră a Geopoliticii între Bruxelles și Moscova”, Corneliu Filip a menționat că în 2016 a venit la Chișinău din România și a făcut un maraton, discutând cu reprezentanți ai tuturor partidelor și formațiunilor politice pentru a le afla opinia lor în perspectiva alegerilor prezidențiale de atunci și pe seama a ceea ce s-a întâmplat până în iulie anul curent. „Am încercat să fac o prezentare și pentru cetățeanul din România, și cel din Moldova. Din perioada sovietică, independenței etc. Am încercat să prezint punctele de vedere ale tuturor reprezentanților, așa ca cititorul să facă propriile concluzii. În această carte veți găsi o documentație din toate direcțiile și veți putea trage concluziile dumneavoastră”, a spus Corneliu Filip.

Cartea „Însemnările unei femei în tranziție” este scrisă la persoana întâi, sub forma unor însemnări periodice ale unei tinere venite dintr-un sat la oraș, la un liceu cu profil textil, cu scopul de a deveni inginer. În ultimul an de studii, tânăra cunoaște iubirea, după care viața ei se transformă.

„O ultimă iubire”, cea de-a treia carte prezentată, reunește 14 povestiri din viața autorului, cu titlul uneia dintre ele. Dintre cele 14, patru au fost traduse în limba engleză și, în ianuarie anul viitor, vor apărea în Marea Britanie, într-o ediție întitulată: „Povestiri adevărate din Europa de Est din România, Moldova Ucraina Rusia și Afganistan”.

Istoricul Alexandru Moraru, referindu-se la cartea „Republica Moldova – prizonieră a Geopoliticii între Bruxelles și Moscova”, a remarcat că este bine gândită și scrisă cu încărcătură bună informațională. Este o informație utilă nu doar istoricilor, politologilor, dar și tuturor celor care nu sunt indiferenți față de ceea se întâmplă în Moldova. „Tot aici găsim o caracteristică a structurilor politice, care au activat și mai activează în cadrul Republicii Moldova. Este o lucrare reușită deoarece este scrisă nepărtinitor, este o viziune a unui istoric din țară asupra unei situații contemporane din Moldova”, a spus Alexandru Moraru,

Analistul politic Oazu Nantoi a remarcat meticulozitatea, profesionalismul și profunzimea abordării subiectului. „Corneliu Filip, în pofida faptului că viața e grea și trece, a găsit posibilități ca să comunice, să colecteze aceste destine și tragedii umane, să le asambleze în aceste cărți care, cu certitudine, vor fi citite”, a spus Oazu Nantoi.

Istoricul și politicianul Ion Negrei a spus că în cartea sa „Republica Moldova – prizonieră a Geopoliticii între Bruxelles și Moscova”, Corneliu Filip caută să prevadă încotro va merge Republica Moldova. „Noi la fiecare exercițiu electoral suntem chemați să răspundem la această întrebare, dar, din păcate, până acum încă niciodată nu s-a răspuns. Corneliu Filip caută să ne ajute, să ne susțină, să ne deschidă niște ferestre prin materialele scrise foarte accesibil. De asta este binevenită în mediul basarabean o astfel de scriere”, a menționat Ion Negrei.

Corneliu Filip s-a născut pe 19 martie 1948, în Botoșani. Este om de radio, publicist, doctor in istorie, scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România.