logo

Trenurile spre Ghindeşti pot circula pe un pod nou construit din fondurile Guvernului SUA


https://www.ipn.md/index.php/ro/trenurile-spre-ghindesti-pot-circula-pe-un-pod-nou-construit-7966_1013610.html

A fost instalată o linie de cale ferată pe noul pod, situat lângă oraşul Ghindeşti, raionul Floreşti, reabilitarea căruia este realizată din fondurile Guvernului SUA, în cadrul Programului Compact. Până la sfârşitul zilei, după instalare, trenurile îşi vor urma orarul în regim normal deja pe podul nou. Până acum trenurile circulau pe podul vechi, care, cel mai probabil, va fi demontat, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Fondului Provocările Mileniului, ambasadorul SUA William H. Moser a declarat că noul pod a fost aşteptat de zeci de ani de către cei care călătoreau pe acest drum. Înaltul oficial american şi-a exprimat speranţa că şi generaţiile următoare din Republica Moldova vor aprecia generozitatea poporului american, care a oferit fonduri pentru modernizarea drumului Sărăteni-Soroca, şi în special a podului cu cale ferată.

Boris Gherasim, viceministrul transporturilor şi infrastructurii drumurilor, a precizat că reabilitarea podului de la Ghindeşti va spori securitatea traficului rutier pe această porţiune de drum, care este considerată drept unul din cele 120 de „puncte negre” cu risc sporit de accidente.

Noul pod cu cale ferată de la Ghindeşti are o lungime de 77 de metri, lăţimea de 4,1 metri şi înălţimea de 8,5 metri. Podul are patru benzi de circulaţie rutieră, care asigură securitatea traficului în zonă. Acesta va substitui podul vechi, care datează de la sfârşitul secolului 19 şi care avea doar o singură bandă de circulaţie şi o înălţime de circa 4 metri,fapt care crea dificultăţi pentru circulaţia transportului, în special a camioanelor de mare tonaj.

Bugetul total alocat construcţiei podului şi instalării celor peste 620 de metri de cale ferată este de circa 2,4 milioane dolari şi face parte din proiectul de reabilitare a drumului Sărăteni-Soroca, de 93 de km, pentru care Guvernul SUA a oferit circa 100 de milioane de USD.