logo

Trei primării din sudul Republicii Moldova, conectate la Alerte.md


https://www.ipn.md/index.php/ro/trei-primarii-din-sudul-republicii-moldova-conectate-la-alerte-7542_1087516.html

 

31 ianuarie 2022


Organizația Mediapoint a lansat în luna mai 2021 platforma națională Alerte.md destinată cetățenilor și primăriilor din orașele Republicii Moldova. Aceasta permite administrarea inteligentă a orașelor prin diverse instrumente digitale și are ca scop eficientizarea comunicării dintre cetățeni, societatea civilă și administrația publică locală. Municipiul Cahul a fost prima localitate din țară conectată la platformă în anul 2021. Totodată, la data de 25 ianuarie 2022 a avut loc evenimentul de lansare a platformei Alerte.md/Leova, iar la data de 27 ianuarie a fost lansat Alerte.md/Cantemir. Cele trei primării din sudul R.Moldova dispun de versiuni dedicate ale platformei pe care le gestionează independent.

Pe Alerte.md cetățenii pot:
1. Raporta cu un singur click problemele din oraș către autoritățile locale, pot urmări online progresul de soluționare a sesizării dar și răspunsul primăriei;
2. Lansa inițiative civice pentru oraș și obține suportul comunității printr-un sistem de vot;
3. Participa la sondajele lansate de primării, contribuind la luare deciziilor;
4. Abona la notificările importante din oraș sau din zona în care locuiesc.

Primarul orașului Leova, Alexandru Bujorean, a declarat la evenimentul de lansare a platformei că instrumentele disponibile pentru Alerte.md sunt extrem de necesare pentru primărie:

”Primăria or.Leova a pus accentul pe transparentizarea proceselor publice de luare a deciziilor și pe comunicarea cu locuitoriii orașului. Trăim într-o epocă a digitalizării și aceste lucruri au loc în mare parte online, pentru că fizic, în acești doi ani de zile noi nu am putut organiza întruniri și nu am putut să ne vedem într-un format larg în care primăria să raporteze despre acțiunile și activitățile care au fost lansate. Foarte multe din problemele care apar zilnic în oraș ar putea fi soluționate rapid dacă Primăria ar cunoaște de acest lucru imediat. Iată de ce platforma Alerte.md și oferta de a colabora a fost pentru noi extrem de necesară. Vreau să mulțumesc finanțatorilor care au asigurat accesul gratuit pentru Primăria Leova. Eficacitatea acestei platforme este evidentă și diferența mare față de mecanismele clasice este faptul că problemele care vor fi semnalate online pe Alerte.md/Leova vor putea fi sistematizate pe categorii, vor putea fi monitorizare în regim real și vor putea fi văzute imediat de către Primărie.”

Primarul orașului Cantemir, Roman Ciubaciuc, a menționat la evenimentul de lansare în Cantemir că primăria vrea să fie cât mai aproape de necesitățile cetățenilor prin intrumentele digitale.

”Mă bucur foarte mult că orașul Cantemir este unul dintre primele orașe în care se implementează Alerte.md. Platforma va fi gestionată de primărie și este o experiență nouă pentru noi. Procesul de digitalizare este pornit în toată lumea și noi ca primărie, nu putem rămâne în urmă. Prin acest proiect vrem să fim mai aproape de cetățeni. Este clar că în perioada grea în care ne aflăm acum, ne încurcă să avem discuții fizice. Sperăm că prin Alerte.md/Cantemir vom avea posibilitatea să discutăm online cu populația, să avem opinia cetățenilor din oraș. Prin sondajele care vor fi publicate vom avea posibilitatea de a prezenta în cadrul consiliului problemele și viziunile cetățenilor, ca să putem adopta decizii și să orientăm resursele financiare anume în direcțiile cele mai necesare.”

Primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș, a declarat la evenimentul de lansare a platformei la Cahul că un asemenea instrument digital reprezintă o provocare pentru administrația locală. De asemenea, primarul localităţii a declarat că: "Acest instrument va face din municipiul Cahul, din capitala de Sud, un exemplu și pentru alte instituții, autorități, localități, cum să-și îmbunătățească relația cu cetățenii și cum să devină mai digitale în prestarea serviciilor publice și în comunicarea cu cei pentru care suntem angajați în aceste funcții", a conchis primarul de Cahul.

Cum se pot conecta alte primării la Alerte.md?

Platformă națională Alerte.md permite fiecărui oraș din Republica Moldova să aibă o versiune dedicată care va fi administrată de către primăria din localitate. Primăriile care vor să adopte un asemenea instrument digital pentru comunicarea cu cetățenii, sunt invitate să expedieze o scrisoare de intenție la adresa contact@alerte.md. La această etapă, sunt conectate localitățile cu statut de oraș/municipiu. Fiecare versiune locală va fi adaptată la contextul și necesitățile fiecărei primării în parte. Platforma națională Alerte.md a fost dezvoltată de organizația Mediapoint cu sprijinul financiar al National Endowment for Democracy.

*******
DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.