logo

Trei documente au fost semnate la Paris. Unul actualizează acordul privind cooperarea în domeniul apărării


https://www.ipn.md/index.php/ro/trei-documente-au-fost-semnate-la-paris-unul-actualizeaza-7965_1103184.html

În cadrul vizitei pe care președinta Maia Sandu a efectuat-o la Paris, au fost semnate trei documente. Este vorba despre acordul privind cooperarea în domeniul apărării, care actualizează documentul semnat în 1998. A fost semnată și foaia de parcurs privind cooperarea economică pentru următorii șase ani, dar și un acord prin care Agenția Franceză pentru Dezvoltare va oferi Moldovei finanțare în valoare de 40 de milioane de euro și un grant de 1,2 milioane de euro pentru fortificarea sectorului forestier, transmite IPN.

Administrația prezidențială de la Chișinău precizează că noul acord de cooperare acoperă domenii importante pentru sistemul de apărare, precum sunt politicile de apărare, participarea în misiuni și operațiuni internaționale, tehnologiile informaționale și telecomunicațiile militare etc.

Foaia de parcurs privind cooperarea economică pentru 2024-2029 prevede acțiuni comune care vin să încurajeze creșterea investițiilor și a comerțului între Republica Moldova și Franța. Mai mult de două sute de companii franceze activează în Republica Moldova, aducând beneficii ambelor economii.

Despre acordul prin care AFD va oferi Moldovei finanțare în valoare de 40 de milioane de euro și un grant de 1,2 milioane de euro pentru fortificarea sectorului forestier, președinta a spus că este un sprijin important. „Fondurile alocate de partenerii francezi ne vor ajuta să plantăm păduri, inclusiv să cumpărăm echipamente și utilaje necesare și să realizăm reforma fondului silvic conform standardelor europene”, a menționat șefa statului.

În cadrul vizitei de lucru în Franța, Maia Sandu a discutat despre viitorul Republicii Moldova în UE, cooperarea economică și inițiative concrete pentru a întări securitatea țării. După discuția cu președintele Emmanuel Macron, șefa statutului a declarat că Franța și președintele Macron personal se numără printre cei mai apropiați susținători ai Republicii Moldova”.  Cei doi șefi de stat au susținut declarații de presă și au semnat o declarație comună.

„Republica Moldova se confruntă cu o intensificare a atacurilor hibride. Franța, care este și ea vizată de aceste amenințări, este pregătită să consolideze cooperarea cu instituțiile competente moldovenești pentru a le face față, complementar acțiunilor Misiunii de Parteneriat a Uniunii Europene (EUPM). Franța își reafirmă sprijinul de neclintit pentru independența, suveranitatea și  integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul granițelor sale recunoscute internațional și salută eforturile depuse pentru reintegrarea graduală a regiunii transnistrene într-un spațiu juridic, economic, fiscal și vamal unic. Franța își confirmă disponibilitatea de a contribui, la momentul cuvenit, la o soluționare durabilă și pașnică a acestui conflict, inclusiv prin asistență tehnică în vederea distrugerii stocurilor de muniții situate la Cobasna, care reprezintă un pericol pentru populația din întreaga regiune. Franța și Republica Moldova reamintesc că Federația Rusă trebuie să își respecte angajamentele internaționale asumate în special în cadrul OSCE și să își retragă forțele staționate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova”, se arată în declarația comună a celor doi președinți.