logo

Tratatul internațional privind poluarea își propune reducerea plasticului de unică folosință


https://www.ipn.md/index.php/ro/tratatul-international-privind-poluarea-isi-propune-reducerea-plasticului-de-7967_1097399.html

Anual se produc circa 430 de milioane de tone de plastic, iar peste două treimi sunt produse de scurtă durată care devin deșeuri rapid. O cantitate în creștere, de 139 de milioane de tone, este plastic de unică folosință. Producția de plastic se va tripla până în 2060 dacă va continua scenariul „Business as usual”. Pentru a stopa dezvoltarea liniară și de a trece la o dezvoltare circulară, urmează a fi implementat un Tratat internațional privind combaterea poluării cu plastic.

Într-o conferință de presă la IPN, Tatiana Țugui, director AO Asociația Experților de Mediu Pro Mediu, a declarat că în urma negocierii tratatului se propune reducerea cantității plasticului de unică folosință și să se prevină abandonarea și eliminarea acestora la depozite cu introducerea unei colectări separate și introducerea în circuit a acestor deșeuri din plastic. Prin aceste acțiuni se propune reducerea cantității de deșeuri generate, de la 200 de milioane de tone, la 40 de milioane de tone. Anual, circa 20 de kg/capita de ambalaje se introduc în țară, acestea fiind de multe ori ambalaje de unică folosință. Cota produselor importate este de 10-15% din totalul importurilor.

Scopul Tratatului este stoparea poluării cu plastic, iar comunitatea globală se ambiționează să transforme această plasare pe piață a produselor din plastic într-o piață circulară și, respectiv, să fie promovate ambalajele reutilizabile acolo unde nu e posibil să fie promovată reciclarea, să fie orientate și introduse o diversitate mai largă a produselor din plastic prin alte produse care au impact minim asupra mediului. Acordul își propune să înceapă rezolvarea problemei de la etapa de producere.

Țările propun să fie stabilite și ținte pentru reutilizare și reciclare. De asemenea, se propune ca țările să aplice și să meargă în continuare prin mecanismul de responsabilitate extinsă a producătorului.

Un aspect important al Tratatului va fi și restricționarea conținutului unor substanțe chimice în conținutul produselor din plastic. Acele substanțe chimice care apoi pătrund în mediul ambiant. De asemenea, Acordul și propune măsuri de recuperare plasticului din oceane și reciclarea acestuia ulterior.

Tatiana Țugui a mai spus că mediul de afaceri susține inițiativa Ministerului Mediului de a promova sistemul de depozit pentru ambalaje. „Suntem cu toții conștienți că, procurând orice produs lichid, noi achităm conținutul ambalajului. Costul acestui ambalaj nu se regăsește vizibil, așa ca să conștientizeze fiecare că el reprezintă un oarecare cost și când se va introduce sistemul depozit, fiind vizibil acest cost al ambalajului, fiecare va începe să calculeze cât aruncă la tomberon, ceea ce va motiva oamenii să întoarcă la punctele de colectare aceste ambalaje”, a declarat Tatiana Țugui.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.