Tranzacţiile de privatizare a acţiunilor statului au constituit locomotiva pieţei de capital în anul 2008, Natan Garştea
https://www.ipn.md/index.php/ro/tranzactiile-de-privatizare-a-actiunilor-statului-au-constituit-locomotiva-piete-7966_973422.html
Volumul tranzacţiilor înregistrate la Bursa de Valori a Moldovei în anul 2008 s-a cifrat la 991 mln lei, notează Info-Prim Neo, în descreştere faţă de volumul tranzacţiilor din anul 2007.
Natan Garştea, director general al companiei de rating şi evaluare Estimator VM, susţine că rezultatul anului 2008 nu este unul rău pentru piaţa de capital a Moldovei, dar, bineînţeles, nu poate fi comparat cu cel din 2007. Atunci, volumul tranzacţiilor la Bursa de Valori a fost de 1,2 mlrd, cu un număr de tranzacţii de peste 2600, o parte mare a acestora derulându-se pe piaţa interactivă, adică fiind tranzacţii de vânzare-cumpărare.
Potrivit lui Garştea, în 2008, pe primul loc în tranzacţiile efectuate la Bursa de Valori s-au situat tranzacţiie de privatizare a acţiunilor statului care au însumat 468 mln lei, creşterea faţă de 2007 fiind de peste 500%.
În opinia sa, anume aceste tranzacţii de privatizare au fost locomotiva pieţei de capital în 2008. La toate celelalte categorii de tranzacţii bursiere s-au înregistrat diminuări. De exemplu, tranzacţiile interactive (de vânzare-cumpărare) s-au micşorat cu 37% , volumul ofertelor-tender a fost mai mic cu 78%, numărul licitaţiilor cu strigare a diminuat cu 43 % faţă de anul precedent.
„Oricum, asistăm la un fenomen de maturitate a pieţei de capital din R. Moldova, când tranzacţiile mici cu acţiuni cedează locul tranzacţiilor mai mari. Şi dacă în anul precedent, 2007, au avut loc, în special, tranzacţii cu acţiuni bancare, observăm că deja interesul investitorilor trece pe alte segmente ale pieţei - în construcţii, în industria alimentară şi prelucrare”, - a precizat el.
Natan Garştea spune că preţurile la acţiunile bancare au atins cote înalte şi nu mai sunt atât de atractive pentru investitori. Pe de altă parte, un moment important care formulează opţiunea lor este şi faptul că băncile sunt transparente în activitate. Pe site-urile lor poţi găsi date despre acţionari, despre politica investiţională, despre parteneri şi aceste date este foarte dificil să fie obţinute la companiile din alte domenii.
În ce priveşte indicele bursier (care arată nivelul mediu al preţurilor la bursă), în prima jumate a anului trecut, acesta a fost în creştere, atingând valoarea maximă de 2376 de puncte, pe 2 iunie, iar după aceea a fost în descreştere pierzând până la sfârşitul anului 100 de puncte. Cauze sunt mai multe. La începutul verii BNM a introdus măsuri destul de severe de stopare a inflaţiei - creşterea ratei de refinanţare şi creştrea rezervelor obligatorii a băncilor comerciale. Acestea au condus la diminuiarea masei monetare. Ca urmnare s-a redus semnificativ valoarea tranzacţiilor la Bursă şi a preţurilor la acţiuni. Din septembrie – octombrie s-a adăugat şi criza financiară care nu se reflectă direct pe piaţa financiară a Moldovei, dar influenţează aşteptările investitorilor. Ei sunt mult mai reticenţi la cheltuirea banilor şi mai atenţi la procurarea valorilor mobiliare.
„În principiu, consecinţele crizei financiare mondiale în Moldova vor fi limitate, vor pierde, eventual, unele poziţii unele companii din construcţie şi se vor reduce puţin remitenţele. Deci, consecinţele crizei vor venu nu prin piaţa financiară, dar prin unele segmente ale sectorului real. Dar, având în vedere că întreprinderile exportatoare vor întâmpina anumite greutăţi, probabil, vom asista la diferite fuziuni, schimbări de proprietari şi aşa mai departe”, a opinat Natan Garştea.