logo

Transparența și integritatea în alegerile locale. Dezbatere IPN


https://www.ipn.md/index.php/ro/transparenta-si-integritatea-in-alegerile-locale-dezbatere-ipn-8004_1100324.html

Asigurarea transparenței și integrității alegerilor locale trebuie să fie un efort comun al societății și autorităților abilitate să organizeze și să monitorizeze procesul electoral. Sunt opinii exprimate de participanții dezbaterii publice cu genericul „Transparența și integritatea în alegerile locale”, orgnaizată de Agenția de presă IPN.

Mariana Novac, coordonator de program la Asociația Promo-LEX a amintit că alegerile locale generale din 5 noiembrie urmează să fie desfășurate în conformitate cu anumite reguli noi: Codul Electoral nou, dar și anumite regulamente pe care Comisia Electorală Centrală le-a pus la dispoziție. Cu toate acestea „alegerile nu sunt un singur punct pe o axă”, spune ea, menționând că „acest proces este unul continuu, având o perioadă pre-electorală, cea electorală, dar și post-electorală. Astfel, transparența sau principiul transparenței urmează să fie aplicat în orice etapă a acestui ciclu. Principiul de transparență, de fapt, ne spune nouă în calitate de alegători, dar și cetățeni, dar și prevede anumite rigori pentru autoritățile implicate în acest proces să fie cât mai deschiși să pună la dispoziție tuturor cetățenilor informația necesară despre desfășurare, despre concurență electorală, dar și toți actorii implicați în această procedură”, a declarat Mariana Novac.

Viorel Rusu, expert juridic la Congresul Autorităților Locale din Moldova, spune că transparența într-un proces electoral este importantă, dar asigurarea acestei transparențe este o responsabilitate care cade nu numai pe concurenții electorali,  dar și pe toate autoritățile implicate în proces. „Trebuie să asigure transparența respectivă și cei care organizează alegerile, de asemenea și cei care acordă suportul necesar pentru organizarea alegerilor. Transparența trebuie să o asigure și mass media și să fie echidistantă în procesul respectiv. Adică toți actorii trebuie să dea dovadă de bună credință și asigurarea unei competiții sănătoase, care este foarte importantă, anume pentru a avea în calitate de aleși locali anume acei candidați care merită și care au câștigat cursa electorală în mod onest, în mod cinstit, fără procedeie, să spunem așa, ascunse sau procedeie ilegale din acest punct de vedere”, a declarat Viorel Rusu.

Editorialistul Nicolae Negru, spune că atunci când se vorbește despre integritate trebuie să se aducă în discuție și subiectul finanțării acestor campanii electorale, or, spune el, de multe ori anume banii sunt cei care ajută un candidat sau altul să câștige cursa electorală. El spune că toate aspectele sunt importante și, mai ales, să existe claritate de unde apar banii pentru campaniile electorale, cum sunt cheltuiți acești bani, dacă sunt bani murdari sau nu.

„Până nu de mult la noi nu se făcea deosebire sau nu se prea interesa de unde veneau acești bani. Cum se întâmplă că cineva cheltuiește, de exemplu, 3 milioane, dar altcineva o sută de mii. Și lucrurile acestea până la urmă contează. Dacă privim în ansamblu, desigur se întâmplă că unii cheltuiesc mulți bani, dar nu câștigă alegerile, dar aproape că nu s-a întâmplat, eu nu țin minte așa cazuri, când cineva nu cheltuiește bani sau cheltuiește foarte puțini bani, dar câștigă alegerile. Deci, banul este un factor foarte important și eu cred că vorbind despre transparență, despre integritate, trebuie să vorbim de unde vin, care sunt sursele acestor bani și cum sunt folosiți acești bani, și dacă nu ajung acești bani cumva și la legători. Iată, aici cred că e nodul pe care trebuie să-l tăiem ca să rezolvăm problemele”, a spus Nicolae Negru.

Dezbaterea publică cu genericul „Transparența și integritatea în alegerile locale” este organizată de Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Impulsionarea discuției în mass-media privind specificul tradițional al alegerilor locale și nevoia de europenizare”, susținut de către Fundația Soros Moldova.