logo

Transparența și dorința de a economisi banii publici – contravin legislației? – cazul primarului de Sîngera, Valeriu Popa


https://www.ipn.md/index.php/ro/transparenta-si-dorinta-de-a-economisi-banii-publici-contravin-7542_1079738.html

Comunicat de presă

Transparența și dorința de a economisi banii publici – contravin legislației? – cazul primarului de Sîngera – Valeriu Popa

     Regretăm faptul că legislația în domeniul Conflictului de interese descurajează primarii de a acționa transparent în activitatea sa de funcționari publici.

     Dezaprobăm în totallitate actul emis de Autoritatea NAțională de Integritate ANI, în condițiile în care primarul or. Sângera a acționat fără să ocolească careva acțiuni legale, în interesul public, economisinf astfel sume importante de bani în bugetul local al or. Sângera. Respectiv, banii economisiți au fost utilizați în proiecte sociale iar primarul din cheltuielile personale a utilizat propriul automobil în interes public.

    Vă informez că primăria or. Sîngera are în proprietate un automobil, utilizat, în domeniul administrării teritoriului și serviciului social al primăriei. Totodată, în condițiile în care Sîngera are în componența sa 3 localități, peste 14.000 locuitori și o suprafață de peste 5000 hectare, iar statul de personal este de 32 angajați, e înțeles de la sine că utilizarea unui singur automobil nu poate rezolva problema mobilității funcționarilor primăriei.

     Totodată, menționez că, pe parcursul a două luni de la validarea mandatului de primar, am folosit automobilul personal în interes de serviciu, alimentîndu-l strict din mijloacele bănești personale. În această perioadă de timp am căutat soluții pentru, fie luarea în locațiune a automobilului de la agenți economici specializați în domeniu (ceea ce ar fi costat minim 5-6000 lei lunar), fie procurarea acestuia – în jur de 200 – 250.000 lei. În ambele cazuri, în afară de aceste cheltuieli, apăreau și cele de întreținere – asiguarre, impozite, reparații etc. În final, niciuna din soluții nu putea fi aplicată din motiv că necesita alocarea unor mijloace financiare impunătoare din bugetul local, ceea ce nu mi-am dorit niciodată.

        Prin urmare, luînd în considerație primordial interesele Primăriei or. Sîngera, interesul public, economisirea mijloacelor financiare ale autorității publice,  în condițiile în care, prin Decizia consiliului local, deja fusese alocată cantitatea de 200 litri/lunar combustibil pentru deplasarea primarului, am luat decizia de a acorda automobilul propriu în folință către primăria or. Sîngera – total gratuit și transparent, fără a încerca să fac careva acte fictive că chipurile iau în arendă un automobil care nu-mi aparține. Ne-am luat responsabilitatea să fim total transparenți – și asta am și făcut. Cu atît mai mult, toate cheltuielile de întreținere le-am suportat din bugetul personal – asigurare, testare tehnnică, achitarea impozitelor, reparația, întreținerea.

        Menționez că pentru alimentarea autoturismului în cauză a fost folosită doar puțin peste jumătate din cantitatea anuală aprobată de consiliu, sau în mediu doar 6 litri pe zi – ceea ce demonstrează încă o dată, că contractul a adus doar economii în bugetul local și nicidecum nu ar fi urmărit scopuri de a prejudicia bugetul local. 

       Cu atît mai mult că, absolut toate primăriile, instituțiile publice, în bugetele lor au prevăzute sume destinate procurării combustibilului pentru deplasarea funcționarilor, aici și apare problema identificării automobilelor. Ca regulă, majoritatea primarilor utilizează propriul automobil, dar contractul se perfectează prin persoane terțe.

      Deci, după cum am menționat mai sus, urmare a utilizării propriului automobil, anual, au fost economisiți în bugetul local cel puțin 100.000 lei (plata pentru chirie, taxe, reparații, asigurare, testare întreținere ș.a). În aceste condiții, am fost pus în situația de a alege, ce facem?

Închiriem automobil sau înlocuim țevile de căldură care aveau 30 de ani de la grădinița nr.214 din Dobrogea – am ales să înlocuim țevile.

     Solicităm respectuos, Congresului Autorităților Locale din Moldova  CALM să monitorizeze și să identifice alte situații de acest gen care au loc în alte localități și să vină cu propuneri pentru a modifica legislația în beneficiul unei de bune funcționări a APL-urilor. Astfel, vom contribui esențial la susținerea inițiativelor unor primari independenți care mereu au venit cu propuneri de dezvoltare locală. Cu atît mai mult că ANI și CALM au semnat în a. 2020 un contract de colaborare.

Primarul orașului Sîngera Valeriu Popa

_______

DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.