Transnistrenilor nu le sunt create condiţii pentru a participa la alegeri al cincilea scrutin consecutiv
https://www.ipn.md/index.php/ro/transnistrenilor-nu-le-sunt-create-conditii-pentru-a-participa-la-7965_974027.html
Autorităţile Republicii Moldova nu vor putea nici la alegerile parlamentare din 5 aprilie să deschidă secţii de votare în stânga Nistrului, astfel că populaţia din regiune nu va avea posibilitatea să-şi exercite dreptul la vot al cincilea scrutin parlamentar consecutiv.
Chestiunea privind asigurarea condiţiilor de participare la alegeri a populaţiei din regiunea controlată de regimul separatist de la Tiraspol a fost pusă în discuţie la Clubul de presă, care s-a desfăşurat joi, 12 februarie, la Chişinău. Experţii prezenţi la eveniment au fost unanimi în ce priveşte faptul că în actualele condiţii nu va fi posibilă organizarea alegerilor în stânga Nistrului, unii învinuind autorităţile de la Chişinău de faptul că nici nu au depus eforturile necesare pentru aceasta.
Comisia Electorală Centrală (CEC) a făcut tot ce i-a stat în puteri – a anunţat deschiderea secţiilor de votare în localităţile de pe malul drept al Nistrului, la care să poată vota şi persoanele de pe malul stâng. Chiar dacă ar fi fost şi alte încercări, rezultatul oricum ar fi fost acelaşi – autorităţile transnistrene nu ar fi permis deschiderea secţiilor, a declarat Igor Boţan, director executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă.
Potrivit lui Boţan, dacă Chişinăul ar fi adresat demers oficial Tiraspolului, acesta ar fi putut fi tratată de autorităţile separatiste din regiune drept recunoaştere formaţiunii statale autoproclamate.
O altă poziţie a avut-o preşedintele asociaţiei „Promo Lex”, Ion Manole, care a declarat că autorităţile nu au întreprins nimic în decurs de patru ani, pentru a asigura respectarea drepturilor populaţiei din Transnistria, inclusiv la vot. „Acţiunile de acum sunt puţin întârziate. Dreptul electoral nu presupune doar aruncarea buletinului în urna de vot”, a declarat el.
Grigori Volovoi, preşedintele Fundaţiei cu sediul la Bender „Centrul de apărare a drepturilor omului în Transnistria”, a menţionat că Chişinăul ar fi trebuit, totuşi, să se adreseze Tiraspolului pentru deschiderea secţiilor de votare. „Chişinăul spune că nu face asemenea adresări pentru că nu recunoaşte autorităţile de acolo. Dar cum poartă negocieri cu aceleaşi autorităţi?” - , a întrebat Volovoi.
Liderul separatist Igor Smirnov a declarat, joi, la Moscova că nu va pune piedici persoanelor care vor dori să participe la alegeri la 5 aprilie. El a mai declarat că la Tiraspol nu a parvenit nici o cerere din partea Chişinăului privind deschiderea secţiilor de votare.
La alegerile parlamentare din 2005, circa 3.000 de persoane din Transnistria au votat la secţiile de votare deschise în dreapta Nistrului. Conform experţilor, în regiune există circa 400 mii de potenţiali votanţi.