logo

Transfer de cunoștințe între ONG-uri, APL și cetățeni privind gestionarea deșeurilor


https://www.ipn.md/index.php/ro/transfer-de-cunostinte-intre-ong-uri-apl-si-cetateni-7967_1090810.html

Reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale, ai administrațiilor publice locale și cetățeni au făcut schimb de bune practici prietenoase climei de gestionare a deșeurilor în cadrul unui atelier organizat de asociația WiSDOM. Evenimentul a întrunit experți din Republica Moldova, Bulgaria, Ucraina, Belarus și Italia.

Într-o conferință de presă la IPN, președinta ECOTOX, Elena Zubcov, a declarat că atelierul a fost organizat în cadrul proiectului CRoCuS. Proiectul se axează pe aspecte informaționale despre deșeurile solide în regiunea noastră, cât și pe tehnici bune pentru compostarea, reutilizarea acestora, precum și pentru păstrarea bazinului hidrografic de poluare, mai ales cu substanțe menajere organice și micro-plastic. „Astăzi a fost un seminar internațional organizat de WiSDOM. A fost și lucru practic, au fost prezentări din mai multe țări – România, Moldova, Italia etc.”, a notat Elena Zubcov, membrul corespondent al Academiei de Științe, profesor-cercetător.

Nadejda Andreev, președinta asociației obștești Femeile în dezvoltarea durabilă a Moldovei (WiSDOM), a menționat că atelierul de astăzi a întrunit un număr mare de participanți. Este vorba despre reprezentanți de la primării, instituții de învățământ, asociații de salubritate, asociații obștești interesate de gestionarea deșeurilor etc. Participanții au împărtășit bune practici referitor la gestionarea durabilă a deșeurilor, dar și referitor la îmbunătățirea sistemelor de colectare a deșeurilor și reciclarea lor.

Nadejda Andreev, doctor în științe biologice, a precizat că, de asemenea, a fost prezentată o aplicație pentru telefonul mobil: Trash Alert Mobile Application (TAMA). Este un instrument util pentru cetățeni și autoritățile publice locale pentru gestionarea eficientă a deșeurilor. „Am venit cu niște mesaje despre eventuale posibilități de îmbunătățire a cooperării dintre societățile civice și autoritățile publice locale și cum pot fi implicate instituțiile educaționale în sensibilizarea populației cu privire la problema deșeurilor”, a notat Nadejda Andreev.

Proiectul CRoCuS este implementat de parteneriatul: Fundația Earth Forever (Bulgaria), Asociația obștească WiSDOM și Asociația obștească Ecotox (Repulica Moldova), Mama-86 Nova Kahovka (Ucraina) și primăria Oancea (România) și este finanțat de Uniunea Europeană, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate, în cadrul Programului Operaţional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.