Traian Băsescu despre Republica Moldova şi gazele naturale: Libertatea costă
https://www.ipn.md/index.php/ro/traian-basescu-despre-republica-moldova-si-gazele-naturale-libertatea-costa-7965_957667.html
„Republica Moldova trebuie să hotărască dacă vrea să rămână o fostă republică sovietică sau să devină o ţară liberă. Şi când are opţiunea să devină ţară liberă, are şi costuri”, a declarat preşedintele României Traian Băsescu în contextul solicitării Rusiei de majorare a preţului la gazele naturale pentru R. Moldova, transmite Info-Prim Neo, citând BBC.
Potrivit sursei citate, într-o discuţie telefonică cu omologul său moldovean, Vladimir Voronin, la 2 ianuarie curent, Băsescu a garantat că va furniza R. Moldova energie electrică la capacitatea maximă de preluare a reţelei, încercând să substituie criza energetică pe care, eventual, ar genera-o creşterea explozivă a preţurilor la gaze pentru Moldova.
„Sigur, Federaţia Rusă a făcut un pas extrem de important: scumpirea preţului la gaze pentru multe ţări, inclusiv Ucraina şi Moldova. Toţi îi dăm o puternica conotaţie politică. Pe de altă parte, există o altă realitate. Aceste ţări primeau gazele la preţ mult mai mic în raport cu preţul pieţei. România primeşte gaze la preţul pieţei de câţiva ani şi n-a fost neapărat un gest de retorsiune împotriva României, ci pur şi simplu citeşti preţul la gaze din Marea Nordului şi iţi dai seama că nu poţi avea pretenţii ca Federaţia Rusă să subvenţioneze gazele pentru ţări care, să spunem, din punct de vedere politic, nu-i sunt cei mai mari prieteni”, a mai spus Băsescu pentru BBC.
Federaţia Rusă a întrerupt, la 1 ianuarie curent, livrările de gaze către Republica Moldova, odată cu sistarea acestui serviciu pentru Ucraina. Un staff operativ pe problemele asigurării securităţii energetice, creat prin dispoziţia primului-ministru Vasile Tarlev, va monitoriza situaţia în domeniu. Ministrul industriei şi infrastructurii, Vladimir Antosii, a plecat în după amiaza zilei de 1 ianuarie la Kiev pentru a discuta problema livrărilor de gaze.
Rusia a cerut R. Moldova să achite un preţ de 160 USD pentru 1 000 m3, ceea ce este de două ori mai mult decât în anul trecut, notează Info-Prim Neo.