logo

Tot mai mulți moldoveni optează pentru plățile fără numerar


https://www.ipn.md/index.php/ro/tot-mai-multi-moldoveni-opteaza-pentru-platile-fara-numerar-7966_1091864.html

Depășind provocările pandemiei de COVID-19, principalii indicatori din domeniul plăților fără numerar și-au continuat în anul 2021 traiectoria ascendentă. Datele Băncii Naționale a Moldovei arată că anul trecut Sistemul Automatizat de Plăți Interbancare (SAPI) a procesat 13,8 milioane tranzacții. Disponibilitatea sistemului a constituit 99,9%, iar incidente majore în măsură să afecteze activitatea participanților și procesele critice ale SAPI nu au fost înregistrate, transmite IPN.

Într-un raport publicat astăzi de BNM  se menționează că indicatorii activității cu carduri de plată și-au menținut tendința de creștere. Anul trecut, numărul cardurilor aflate în circulație s-a majorat cu aproape 8% față de anul precedent. La sfârșitul anului 2021, numărul cardurilor aflate în circulație, emise de prestatorii de servicii de plată din țară, a constituit 2,35 milioane de unități. După soluția tehnică, cardurile de proximitate au constituit 98,7% din numărul total al cardurilor emise în 2021 și 92,7% din ponderea totală a cardurilor aflate în circulație.

Indicatorul ce reflectă numărul plăților fără numerar per capita este în continuă creștere. Numărul acestor plăți s-a majorat cu 44,6% față de anul precedent. Dacă în anul 2015, în medie fiecărui locuitor al Republicii Moldova îi reveneau trei plăți fără numerar pe an, în anul 2021 acest indicator reflectă 39 de plăți fără numerar.

Potrivit BNM, sistemele automatizate de deservire la distanță (SADD) devin tot mai populare în rândul utilizatorilor. Pe parcursul anului 2021 s-a constatat o majorare cu 24,4% a numărului deținătorilor SADD comparativ cu anul precedent, în special, datorită creșterii  numărului utilizatorilor sistemelor de tip mobile-payments.

Odată cu accentuarea pe parcursul perioadei pandemice a necesității de efectuare a cumpărăturilor în mediul online, numărul platformelor de comerț electronic s-a majorat cu circa 11%, atingând cifra de 584 de platforme la sfârșitul anului 2021.

Totodată, anul trecut, valoarea totală a fraudelor efectuate prin intermediul cardurilor de plată a constituit 13,6 milioane de lei. 40,7% din valoarea totală a fraudelor reprezintă fraude efectuate fără prezența fizică a cardului și anume prin utilizarea numărului cardului.