logo

Topul candidaţilor milionari la funcţia de deputat, ADEPT


https://www.ipn.md/index.php/ro/topul-candidatilor-milionari-la-functia-de-deputat-adept-8011_1082770.html

Venitul a 158 de candidați la funcția de deputat pentru alegerile parlamentare pentru ultimii doi ani depășește 1 000 000 de lei. Deschide Top 10 candidați milionari în lei Mariana Durleşteanu, prima pe lista Partidului Legii şi Dreptăţii, urmată de Renato Usatîi, cap de listă al Blocului electoral „Renato Usatîi”. Pe următoarele poziţii sunt Alexandru Covalenco, de la Alianța pentru Unirea Românilor, Denis Ulanov, de la Partidul Politic „Șor” şi Adrian Lebedinschi, din Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor. În TOP 10 se mai regăsesc Andei Spînu şi Olesea Stamate, de la Partidul Acțiune și Solidaritate şi Gheorghe Cavcaliuc, liderul Partidului Acasă Construim Europa „PACE”, transmite IPN.

Potrivit unei analize a listelor de candidați la funcția de deputat pentru alegerile parlamentare, realizată de Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT” și prezentată pe portalul alegeri.md, venitul mediu lunar pentru toți candidații înscriși în cursa electorală este de 17 100 lei . Zero venituri pentru ultimii doi ani au declarat 264 de candidați. Cei mai mulți candidați fără venituri sau 89% apar pe lista Partidului „Noi”, care are și cel mai modest venit mediu per candidat – 1022 lei. Cei mai înstăriți candidați se află pe lista PAS, venitul mediu per candidat fiind de 35607 lei.

74% din numărul total de candidați vin din mediul urban, iar 26% își au domiciliul în mediul rural. Trei candidați nu au indicat vreo adresă de domiciliu, iar șapte au domiciliul permanent peste hotarele țării. Majoritatea candidaților care locuiesc în mediul urban sau 44% din toți candidații sunt din municipiul Chișinău și suburbiile acestuia. Cei mai puțini candidați din mediul rural se regăsesc pe listele Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM) și Partidului „Patrioții Moldovei”, câte 9% și, respectiv, 7%. Unicul partid în care predomină candidații din mediul rural (58%) este Partidul „Noi”.

Potrivit aceleiaşi analize, 25% din candidaţi au participat în scrutinele precedente. Cei mai mulți candidați experimentați în campaniile electorale sunt pe lista BeCS (90 de persoane). Unicul concurent electoral, pe lista căruia toți candidații sunt la prima lor cursă electorală este – Partidul „Noi”.

188 de candidați participă în alegeri fără a fi membri de partid. Din numărul total de 1790 de candidați, 161 au candidat pe listele a cel puțin două partide diferite. Cei mai mulți candidați traseiști se află pe listele Alianței pentru Unirea Românilor (25 candidați), Partidului „Șor” (19 candidați) și BeCS (16 candidați). Partidul Regiunilor din Moldova și Partidul „Noi” nu au niciun candidat traseist, Partidul „Noi” fiind la primul scrutin.

Pagina web dedicată alegerilor: www.alegeri.md este dezvoltată de către Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT” în cadrul proiectului: „Alegerile parlamentare anticipate 2021: informăm alegătorul, sporim participarea conștientă”, cu suportul Fundației Soros Moldova.