Toate cazurile de privatizare în sediul Casei Presei sunt examinate de instanţa de judecată
https://www.ipn.md/index.php/ro/toate-cazurile-de-privatizare-in-sediul-casei-presei-sunt-examinate-de-instanta--7967_961610.html
Toate cazurile de privatizare a încăperilor din sediul Casei Presei au făcut obiectul unor dosare judiciare, unele dintre ele fiind deja puse pe rol, iar altele aflându-se la etape de executare, a declarat joi, 5 octombrie, Oleg Rotaru, şef-adjunct al Aparatul Guvernului, în cadrul Clubului de presă.
În cadrul Clubului de presă la tema „Casa Presei: statutul şi funcţiile ei”, preşedintele Uniunii Jurnaliştilor, Valeriu Saharneanu, a declarat că, pe parcursul mai multor ani, a insistat ca acest edificiu să devină unul pus în interesul presei şi al jurnaliştilor. Statul, însă, a favorizat, la acordarea spaţiilor în Casa Presei, mass media ce-i este aservită, prin stabilirea unor taxe de chirie preferenţiale, din care motiv ziarele independente s-au pomenit într-o situaţie financiară foarte dificilă, a menţionat Saharneanu. În plus, multe încăperi în imobilul respectiv sunt date cu chirie unor agenţi economici străini de domeniul mass media, inclusiv cu activităţi comerciale, care fac presei independente o concurenţă neloială la închirierea spaţiilor.
Reprezentantul Guvernului, Oleg Rotaru a menţionat că nu există prevederi speciale privind genul de activitate al solicitanţilor de spaţii în Casa Presei, deşi până în prezent a existat o politică de a arenda încăperi doar ediţiilor periodice. El a evitat să răspundă dacă o firmă care vinde armament poate avea sediu în Casa Presei, menţionând că „este în drept să solicite un anumit contract”.
În prezent, în Casa Presei se află circa 50 de redacţii, ceea ce constituie 70-75% din cei care închiriază spaţii.
Casa Presei a fost fondată la 31 martie 1967, având în prezent statut de întreprindere de stat.