Noul guvern al Republicii Moldova care va fi învestit urmează să-şi pună în centrul programului de guvernare implementarea Acordului de Asociere cu UE. Dacă un astfel de program va fi susţinut de o majoritate parlamentară, atunci UE va vedea în continuare Moldova ca un partener predictibil. Declaraţii în acest sens a făcut Titus Corlăţean, fost ministru de externe al României şi actual consilier onorific al premierului român în domeniul relaţiilor cu Republica Moldova, transmite IPN.
„Republica Moldova, ca stat, indiferent cine se află la guvernare, a negociat şi a semnat un acord foarte important – Acordul de Asociere cu UE care include şi Acordul de Liber Schimb. Acesta reprezintă 75% din aquis-ul comunitar – legislaţie europeană, instituţii europene, aceasta înseamnă fundamentul funcţionării unei societăţi pe model european. Orice guvernare a Republicii Moldova trebuie să-şi onoreze angajamentele internaţionale, trebuie să-l pună în practică mai ales că acesta este benefic economic şi social. Este în interesul Republicii Moldova ca acest acord să fie pus în practică. Aici va avea cu siguranţă un parteneriat de primă linie în România”, a spus oficialul pentru jurnaliştii moldoveni care au participat la un eveniment la Bucureşti.
Titus Corlăţean a spus că trebuie să aşteptăm învestirea Guvernului. „Este un gest politic important. Programul de guvernare ar trebui să aibă în centru implementarea acestui Acord. Dacă un astfel de program politic şi structura guvernului va fi votată, atunci UE are în continuare un partener predictibil şi vom coopera foarte bune. Am speranţe că sistemul poate funcţiona, dar este nevoie de mai multă energie politică”, menţionat oficialul.
Consultările organizate de preşedintele ţării privind desemnarea unui candidat la funcţia de premier reîncep astăzi, 27 ianuarie. Acordul de constituire a Alianţei Politice pentru Moldova Europeană prevede că funcţia dată o deţine Partidul Liberal Democrat, iar formaţiunea a declarat în câteva rânduri că la această funcţie va fi înaintat Iurie Leancă.