logo

Tiraspolul urmăreşte escaladarea situaţiei în regiune, experţi


https://www.ipn.md/index.php/ro/tiraspolul-urmareste-escaladarea-situatiei-in-regiune-experti-7978_1012424.html

Prin iniţiativa de a colecta semnături pentru recunoaşterea regiunii transnistrene la nivel internaţional, Tiraspolul încearcă să destabilizeze situaţia. Aceasta în timp ce autorităţile constituţionale de la Chişinău îşi doresc linişte şi stabilitate, subliniază Leonid Litra, cercetător superior la Institutul de Politică Mondială din Kiev. Şi expertul în problematică transnistreană Eduard Ţugui a declarat pentru IPN că, după ce aceste semnături vor fi colectate, cel mai probabil, vor ajunge pe masa preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin.

„Acel status quo din regiunea transnistreană se erodează treptat. Conflictul din Ucraina a accelerat această erodare şi vedem că Tiraspolul se află într-o ofensivă faţă de Chişinău. Putem menţiona presiunile asupra şcolilor cu predare în grafie latină şi colectarea acestor semnături. Această colectare, cel mai probabil, are ca scop sonorizarea intenţiei regiunii de a se integra în Rusia”, a opinat Leonid Litra.

Expertul a remarcat că aceste semnături nu pot constitui o bază legală pentru recunoaşterea independenţei regiunii, în lume există norme şi standarde după care se procedează. „Avem exemplul referendumului din Scoţia, care este pregătit ani la rând, cu acordul Marii Britanii, şi, pe de altă parte, avem intenţia Cataloniei din Spania, dar fără acordul organelor centrale nu se poate întâmpla nimic”, a spus cercetătorul.

Leonid Litra consideră că Tiraspolul încearcă să schimbe poziţiile acum, când Chişinăul îşi doreşte o situaţia paşnică şi calmă. „Tiraspolul urmăreşte escaladarea situaţiei. Bănuiesc că poate face lucruri pe cont propriu, dar o astfel de acţiune cred că este coordonată sau ghidată de Moscova, pentru că vedem o anumită sincronizare a declaraţiilor de la Moscova şi acţiunilor de pe teren, care sunt în aceeaşi cheie”, a încheiat expertul.

Expertul Eduard Ţugui consideră că semnăturile se colectează cu un singur scop şi contează unde vor ajunge acestea. „Cu siguranţă vor ajunge la Preşedinţia Federaţiei Ruse. Este o reînnoire a acelor opţiuni din septembrie 2006, când în proporţie de 97% populaţia regiunii a votat pentru independenţa faţă de Republica Moldova şi alipirea la Rusia”, a subliniat expertul.

În contextul recentelor evenimente din Ucraina, în contextul demersurilor de la Tiraspol de a recunoaşte independenţa regiunii, Eduard Ţugui e de părere că aceste semnături vin să servească drept argument suplimentar care va ajunge pe masa preşedintelui Federaţiei Ruse, dar doar ca să bifeze, deoarece deciziile vor fi luate la Kremlin. Din punctul de vedere al expertului, Chişinăul trebuie să acţioneze atât timp cât comunitatea internaţională consideră regiunea transnistreană drept parte a ţării. Alta este că mecanismele sau instrumentele pentru a normaliza cumva situaţia sunt limitate.

De la 23 aprilie curent, în mai multe localităţi din stânga Nistrului au fost instituite puncte pentru colectarea semnăturilor cetăţenilor în favoarea recunoaşterii independenţei regiunii transnistrene faţă de Republica Moldova. Tiraspolul nu a anunţat ce are de gând să întreprindă cu semnăturile colectate.