logo

Tiraspol a fost mereu ca un instrument de presiune asupra autorităților constituționale de la Chișinău, opinie


https://www.ipn.md/index.php/ro/tiraspol-a-fost-mereu-ca-un-instrument-de-presiune-8004_1111517.html

Tiraspolul a fost utilizat mereu ca un instrument de presiune asupra autorităților constituționale de la Chișinău pentru a duce politica pe care și-o dorește Kremlinul. De asta, timp de 30 de ani, Federația Rusă a canalizat în regiunea transnistreană resursele corespunzătoare, pentru ca în momentul potrivit, Tiraspolul să execute orice ordin venit de la Kremlin. Însă s-a dovedit că nu tot timpul, mai ales în cazul actualei administrații, instrucțiunile venite de la Moscova au fost executate în totalitate. Este una din cauzele din care a eșuat planul Moscovei legat de criza energetică. Declarațiile în acest sens aparțin fostului șef al serviciului de comunicații, informații și media al regiunii transnistrene, actualmente activist pentru drepturile omului, politologul Ghennadii Ciorba, participant la dezbaterea publică „Criza energetică din „Triunghiul Bermudelor”. Episodul II: Poziția Tiraspolului”, organizată de Agenția de presă IPN.

Ghennadii Ciorba consideră că Tiraspolul urma să fie utilizat ca o pârghie pentru a provoca destabilizare pe malul drept al Nistrului. Moscova știa foarte bine cu doi ani înainte despre faptul că din 1 ianuarie 2025, Ucraina nu va mai permite tranzitul gazului rusesc pe teritoriul său. Ea, însă, nu a luat vreo măsură pentru a asigura livrarea gazelor naturale în regiunea transnistreană. Or, miza era că  Centrala de la Cuciurgan - MGRES va putea funcționa o perioadă pe baza stocurilor disponibile de cărbune, iar energie electrică pentru malul drept nu va mai fi produsă. Care urmare, pe malul drept urma să fie generat un colaps.

Politologul susține că Tiraspolul urma să fie utilizat în calitate de detonator al exploziei pe malul drept, însă din fericire acest lucru a fost evitat. Și meritul este al Uniunii Europene, care a venit cu sprijin. Or, scopul Moscovei era ca prin șantaj energetic să dicteze regulile Chișinăului, anume în schimbul reluării livrărilor de gaze către malul stâng. Potrivit lui, planul a eșuat și întrebarea este ce urmează, pentru că Moscova nu a fost gata pentru un astfel de scenariu și elabora altele noi, dar cu aceleași scopuri.

Respectiv, spune Ghennadii Ciorba, miza a fost una, dar la final a fost alt rezultat, care a dat peste cap planul strategic al Moscovei în privința Republicii Moldova. Chiar și așa, regiunea transnistreană continuă să fie privită ca o pârghie pentru destabilizarea situației în Republica Moldova, la nivel tactic deja și nu strategic. Or, anul acesta urmează alegerile parlamentare, iar Moscova nu a renunțat la dorința de a le influența și de a-și forma o putere la Chișinău care să-i convină și să-i fie loială.

Dezbaterea publică la tema „Criza energetică din „Triunghiul Bermudelor”. Episodul II: Poziția Tiraspolului” este organizată în cadrul proiectului „Agenția de presă IPN pentru coeziune socială și Moldova pro-europeană”, finanțat de către IMS.