logo

Tinerii cer o cotă de reprezentare la alegeri


https://www.ipn.md/index.php/ro/tinerii-cer-o-cota-de-reprezentare-la-alegeri-7967_1014196.html

Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova (CNTM), Coaliţia Civică Alegeri Libere şi Corecte (CCALC) şi membrii organizaţiilor de tineret ale partidelor parlamentare susţin aplicarea cotei de participare a tinerilor pe listele electorale. Într-o conferinţă de presă la IPN, tinerii au făcut un apel către toate forţele politice să susţină, pentru a doua lectură a modificărilor la Codul Electoral, un amendament care să prevadă o cotă de reprezentare a tinerilor la alegeri.

Preşedintele CNTM, Doru Curoşu, a spus că acest lucru va face mai activă implicarea tinerilor în procesul decizional, atât la nivel local, cât şi central. Actualmente prezenţa tinerilor în Parlament este aproape inexistentă, în legislativ fiind un deputat sub 30 de ani.

Doru Curoşu a menţionat că majoritatea programelor electorale prezentate la alegerile din 2009 şi 2010 stipulau dezvoltarea sectorului de tineret. Cu toate acestea, partidele politice au subminat din importanţa participării tinerilor la luarea deciziilor. Ca rezultat, promovarea tinerilor în vederea realizării obiectivelor naţionale de dezvoltare este redusă. „Tinerii trebuie să fie încurajaţi, trebuie să fie implicaţi în viaţa politică şi în ei trebuie să se investească”, a spus Doru Curoşu.

Secretarul CCALC, Nicolae Panfil, a spus că este important ca tinerii să aibă o voce în Parlament. 25% din populaţia ţării o reprezintă tinerii, care se confruntă cu numeroase probleme: învăţământ, locuri de muncă, locuinţe, şi care trebuie aduse pe masa deputaţilor pentru a fi soluţionate.

Membrul Organizaţiei de tineret a PLDM, Andrei Spânu, a spus că o ţară nu poate să se dezvolte fără implicarea tinerilor. Aceştia trebuie stimulaţi să vină acasă de la cele mai bune universităţi, să se implice în luarea deciziilor. „Dacă nu se investeşte în tineri, atunci nu trebuie să aşteptăm creştere şi dezvoltare”, a spus reprezentantul PLDM. Andrei Spânu a mai propus completări la Legea cu privire la finanţarea partidelor politice, ca o parte din banii care vor fi alocaţi din bugetul de stat să fie acordaţi organizaţiei de tineret, care să-i gestioneze în interesul public, pentru campanii de informare, proiecte şi altele.

Coordonatorul Asociaţiei de Studenţi ai PLR, Petru Iarmaliuc, a menţionat că tinerii au fost cei care au adus schimbarea în Republica Moldova, prin evenimentele din 7 aprilie 2009, deci ei sunt cei care doresc în continuare să schimbe ţara spre bine, să aducă reforme, să promoveze şi să înainteze proiecte. „Tinerii sunt viitorul ţării. De tineri deprind reformele care se fac în ţară. Noi ştim ce să facem, avem ce spune. Noi suntem forţa”, a spus Petru Iarmaliuc. Acesta a mai adăugat că recomandarea ar fi ca tinerii să fie incluşi pe listele electorale în proporţie de minimum 10%.

Preşedintele organizaţiei de tineret PL, Ion Cebanu, a spus că apropierea de UE se va face prin intermediul tinerilor. „Republica Moldova are nevoie de oameni noi, de tineri cu caracter. Tinerii trebuie ajutaţi, încurajaţi şi implicaţi”, a reiterat Ion Cebanu.

Modificările la Codului Electoral urmează să fie votate în lectură finală după vacanţa deputaţilor.