logo

Țigaretele şi narghileaua au același efect asupra poluării aerului în încăperi închise


https://www.ipn.md/index.php/ro/tigaretele-si-narghileaua-au-acelasi-efect-asupra-poluarii-aerului-in-incaperi-i-7967_1034022.html

Nu există nicio diferență față de calitatea aerului atunci când în încăpere se fumează produse din tutun sau doar produse pe bază de plante pentru fumat cu ardere, cum ar fi narghileaua sau țigările electronice. Aceasta au constatat experții Centrului pentru Politici şi Analize în Sănătate (PAS), care au monitorizat calitatea aerului în 25 de localuri de alimentație publică din Chișinău.

Într-o conferință de presă la IPN, Ghenadie Ţurcanu, expert al Centrului PAS, a spus că produsele din tutun, dar și cele din plante pentru fumat cu ardere, inclusiv trabucurile și narghilele, emit mari cantități de particule mici care sunt inhalate ușor și pătrund adânc în plămâni. Aceste particule sau pulberi în suspensie PM 2,5 sunt un bun marker al poluării cu fumul de tutun și cu fumul de produse din plante pentru fumat.

Potrivit lui Ghenadie Ţurcanu, niveluri periculoase de pulberi în suspensie PM 2,5, care depășesc cifra de 251 mg/m3, au fost înregistrate atât în încăperile în care se fumează țigarete și narghilea (1197,97 mg/m3), doar țigarete (635,76 mg/m3), cât și în cele în care se fuma doar narghilea (305,56 mg/m3).

Expertul Centrului PAS a spus că cel mai jos nivel de concentrație de pulberi în suspensie PM 2,5 – de 140,86 mg/m3 a fost înregistrat într-un local în care pe parcursul monitorizării au fumat doar două persoane. Dar și în acest caz se atestă o poluare nesănătoasă, potrivit normelor Indexului de clasament al calității aerului, și persoanele trebuie să reducă aflarea în astfel de încăperi.

În localul în care s-a fumat doar narghilea, nivelul de poluare a aerului a depășit de 31 de ori obiectivul OMS privind calitatea aerului.

În concluzie, studiul relevă faptul că localurile de alimentație publică care încalcă legea şi admit fumatul în încăpere au niveluri înalte de poluare a aerului, iar angajaţii şi clienţii continuă să fie expuşi la efectele nocive ale fumatului pasiv în spațiile publice închise.

Studiul a fost realizat în perioada orelor de vârf de activitate a localurilor. Calitatea aerului a fost măsurată cu un dispozitiv de monitorizare a particulelor denumit SidePak Aerosol Monitor, pe parcursul a mai mult de 30 minute, în localurile în care experţii au mers în calitate de clienţi.

Studiul a fost posibil graţie proiectului „Moldova fără fum de tutun” finanţat de „Campanian for Tobacco-Free Kids” și „Bloomberg Philanthropies” şi implementat de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate.