Thomas Markert: Autonomia este cea mai potrivită soluţie pentru Transnistria, dar vulnerabilă
https://www.ipn.md/index.php/ro/thomas-markert-autonomia-este-cea-mai-potrivita-solutie-pentru-transnistria-7965_979562.html
Cea mai potrivită soluţie pentru conflictul transnistrean – acordarea statutului de autonomie regiunii din stânga Nistrului, are şi ea puncte vulnerabile, a declarat miercuri, 16 decembrie, secretarul adjunct al Comisiei de la Veneţia a Consiliului Europei, Thomas Markert. Invitat de Misiunea OSCE în Moldova, Markert a susţinut la Chişinău prelegerea „Împărţirea puterii în vederea soluţionării conflictului transnistrean”, notează Info-Prim Neo.
Markert a subliniat că există 3 modele universale aplicate în situaţii simulare cu cea din R. Moldova – confederaţia, federaţia şi autonomia. Expertul a omis din start confederaţia în calitate de variantă pentru Moldova, subliniind că aceasta ar contraveni legislaţiei ţării.
Cât priveşte modelul federaţiei, Markert a spus că această temă a devenit tabu în R. Moldova, după ce a fost prezentat planul „Kozak”, deoarece federaţia despre care se vorbea atunci nu era o federaţie propriu-zisă. „În acel plan, Transnistriei i se acorda mai mult drept de guvernare, decât i s-ar si acordat într-o federaţie”, a spus el.
Expertul european a declarat că mai important decât felul în care este numită varianta de soluţionare, este conţinutul acesteia, iată de ce când se vorbeşte despre autonomie, trebuie să fie specificate foarte multe detalii. Potrivit lui, autonomia trebuie să-i asigure Transistriei putere administrativă, legislativă şi judiciară, dar în documete trebuie să fie speciaficat strict şi concret câtă anume putere, prin ce să se manifeste şi în ce domenii.
„Transnistria trebuie să aibă dreptul de a-şi forma propriile instituţii, dar şi obligaţia de a respecta Constituţia R. Moldova. Autorităţile moldoveneşti vor trebui să nu se implice în procesul electoral din Transnistria. Competenţele puterii centrale şi celei locale vor trebui să fie divizate strict. Vor trebui să fie clarificate şi regulile financiare”, a subliniat Markert.