logo

Testele Laboratorului din Rusia au demonstrat calitatea înaltă a vinurilor din R.Moldova


https://www.ipn.md/index.php/ro/testele-laboratorului-din-rusia-au-demonstrat-calitatea-inalta-a-vinurilor-7966_958791.html

Testele Laboratorului reacţiilor nucleare din Institutul Unificat de Cercetări Nucleare din Dubna (Rusia) au demonstrat calitatea pur ecologică a vinurilor din R.Moldova. Potrivit şefului Serviciului de Presă al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM), Tatiana Rotaru, comunitatea ştiinţifică din R.Moldova se arată nedumerită de declaraţiile privind poluarea vinurilor moldoveneşti cu pesticide, metale grele, alte substanţe toxice şi impunerea, din această cauză, a embargoului la produsele vinicole din Republica Moldova exportate în Rusia. Preşedintele AŞM, academicianul Gheorghe Duca afirmă că de circa 15 ani în ţară nu se mai utilizează pesticide, alte substanţe toxice în agricultură, ceea ce este confirmat de analizele efectuate în diverse laboratoare. Mai mult, în vinuri este practic exclusă păstrarea substanţelor toxice, fiindcă în perioada fermentaţiei o parte din substanţele nocive se evaporă, iar o altă parte – se sedimentează cu drogdiile de vin. La rândul său, membrul corespondent al AŞM, Boris Gaină, specialist oenolog cu renume mondial, a subliniat că nu există nici un temei pentru neadmiterea producţiei oenologice din Republica Moldova pe pieţele din Rusia. El spune că la solicitarea sa Laboratorul reacţiilor nucleare din Institutul Unificat de Cercetări Nucleare din Dubna (Rusia) a testat probe de vin din Moldova de soiurile Merlo, Legenda, Bianca, Viorica, Rimon, Căuşeni şi altele. Toate testele au demonstrat calitatea pur ecologică a vinurilor din Republica Moldova, iar prezenţa unor metale atestate în producţie a fost de cel puţin 5-10 ori mai mică decât normele admisibile de standardele ruseşti în vigoare. Boris Găină consideră că esenţa acestei acţiuni neprieteneşti, întreprinse de organele oficiale din Rusia, nu este de natură tehnologică. Până la 27 martie R.Moldova exporta în Rusia 80% din producţia vinicolă.