„Termocom” solicită autorităţilor locale să interzică preşedinţilor de asociaţii colectarea plăţilor pentru căldură de la populaţie
https://www.ipn.md/index.php/ro/termocom-solicita-autoritatilor-locale-sa-interzica-presedintilor-de-asociatii-c-7967_963284.html
SA „Termocom” solicită Consiliului municipal Chişinău să interzică preşedinţilor Asociaţiilor proprietarilor de locuinţe privatizate (APLP) şi Cooperativelor de construcţii locative (CCL) să colecteze plăţile pentru căldură de la populaţie. Administratorul întreprinderii furnizoare de căldură, Dionisie Antocel, a declarat în cadrul şedinţei operative a Primăriei de luni, 29 ianuarie, că plăţile trebuie să fie achitate nemijlocit întreprinderii, prin intermediul băncilor şi oficiilor poştale.
Potrivit lui, întreprinderea are transmise deja în procuratură 17 dosare penale în care sunt implicaţi preşedinţi de asociaţii şi contabili-şefi care colectează plăţile pentru energia termică de la locatari. Litigiile în judecată au fost iniţiate pentru că, spune sursa citată, banii colectaţi pentru căldură nu au ajuns la „Termocom”, iar locatarilor nu le-au fost eliberate chitanţele respective de plată.
Antocel a mai solicitat constituirea unui grup de lucru în cadru Primăriei care ar pregăti o iniţiativă legislativă pentru schimbarea Legii despre privatizarea fondului locativ, astfel ca preşedinţii de APLP să se subordoneze autorităţilor publice locale. În prezent, spune el, aceştia au rămas în afara oricărui control, iar în asociaţii este un „dezmăţ total”.
Totodată, Antocel a pus la îndoială faptul că actualii preşedinţi de asociaţii ar sta legal în fotolii. Toţi preşedinţii sunt nişte impostori şi au falsificat documentele, spune Antocel, justificând prin faptul că este practic imposibil pentru o asociaţie, care are în gestiune 38 de blocuri, să convoace o adunare generală a locatarilor la care să fie ales preşedintele.
Administratorul SA „Termocom” este nemulţumit şi de faptul că structurile Primăriei continuă să aprobe amplasarea de obiective pe reţelele de termoficare. Potrivit lui, în prezent în municipiu există peste 300 de obiecte amplasate pe reţele, iar întreprinderea este în litigiu cu tot atâtea persoane fizice şi juridice. Antocel spune că există riscul ca persoanele aflate în aceste obiective să fie traumatizate grav în cazul accidentelor grave în reţeaua de termoficate.