logo

Termenul mare de judecare - problemă în dosare de rezonanță, președinte CSM


https://www.ipn.md/index.php/ro/termenul-mare-de-judecare-problema-in-dosare-de-rezonanta-8004_1111612.html

Republica Moldova nu are, în general, probleme în ceea ce ține de termenele de judecare a dosarelor, comparativ cu statele care fac parte din Consiliul Europei. Însă, o problemă mare există în cazul dosarelor de rezonanță în care aceste termene sunt mari, ceea ce creează societății impresia că situația este la fel pe toate cauzele. Declarația aparține președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman, și a fost făcută la dezbaterea publică „Încrederea cetățenilor în justiție, evoluții și măsurări”, organizată de Agenția de presă IPN.

„Suntem undeva sus în ceea ce privește termenul de examinare a dosarelor. Republica Moldova, global vorbind sau la general, cu termenul de judecare a dosarelor nu are probleme. Republica Moldova a avut și continuă să aibă probleme cu calitatea actului de justiție”, susține Sergiu Caraman.

Potrivit șefului CSM, probleme cauzate de termenul de examinare sunt în dosarele de interes public, cele mediatizate pe larg și de la care societatea așteaptă rezultate, dar acestea nu vin: „Este o mare problemă, pentru că se creează impresia că pe toate dosarele, în instanțele judecătorești, se lucrează la fel ca în cazul celor de rezonanță”.

La capitolul încrederii cetățenilor în sistemul de justiție, Sergiu Caraman afirmă că cel mai recent sondaj indică o îmbunătățire. Fiecare al treilea cetățean a răspuns că lucrurile în justiție s-au schimbat spre bine în ultimii trei ani. Fiind întrebați despre încrederea în profesioniști, respondenții au o mai mare încredere în avocatură, poliție, dar mai puțin în judecători și procurori. Însă aici apare întrebarea „câți dintre ei au interacționat cu instanțele judecătorești”, - e vorba de doar 17% din cei intervievați.

„Majoritatea cetățenilor își formează opinia despre cum funcționează sistemul judecătoresc fie din presă, fie din spusele cuiva, inclusiv din recomandări sau opinii anterior exprimate”, a menționat Sergiu Caraman.

Președintele CSM a mai făcut referire la un studiu realizat printre cetățenii care intrau/ieșeau din instanță, iar rezultatele arată că 60% din cei chestionați au apreciat că instanțele le-au prestat servicii calitative, că au fost tratați cu respect, iar acești indicatori, potrivit lui Sergiu Caraman, confirmă schimbarea lucrurilor în justiție.

Totuși, șeful CSM nu neagă unele cazuri nefericite în sistemul judecătoresc. De exemplu, în 2024, sistemul judecătoresc a examinat aproape 250 000 de dosare, dintre care 3 500 sunt dosare penale pe accidente rutiere.

„Nimeni nu a observat cum au fost examinate cele 3 500, dar toți au văzut acel caz nefericit, când un minor a murit în accident, iar șoferul era beat. Dosarul a fost judecat mai mult decât trebuia și termenul de prescripție a expirat. Respectiv, dosarul a fost încetat. A fost un caz mediatizat și, pe marginea lui, cetățenii și-au format opinia că lucrurile în justiție continuă să stea prost”, a spus Sergiu Caraman.

Dezbaterea publică la tema „Încrederea cetățenilor în justiție, evoluții și măsurări” este organizată în cadrul proiectului „Agenția de presă IPN pentru coeziune socială și Moldova pro-europeană”, finanțat de către IMS.