logo

Tergiversarea unei decizii ridică suspiciuni asupra imparțialității judecătorilor, avocat


https://www.ipn.md/index.php/ro/tergiversarea-unei-decizii-ridica-suspiciuni-asupra-impartialitatii-judecatorilo-7967_1075477.html

Examinarea de către judecători a proceselor în care este vizată direct sau indirect construcția ilegală din preajma blocurilor locative din  str. Mircea cel Bătrân, 13/1 și 13/2 nu are loc conform competențelor acestora. Tergiversarea luării unei decizii pe acest caz ridică suspiciuni asupra imparțialității judecătorilor. Declarații în acest sens au fost făcute de avocatul Gheorghe Macovei, care reprezintă interesele locatarilor blocurilor menționate.

În cadrul unei conferințe de presă la IPN, avocatul a explicat că pe un teren de 0,5 hectare, un antreprenor construiește trei blocuri locative cu 25 de niveluri. Terenul pe care se face construcția, conform Planului Urbanistic General, prezintă limitări cu privire la înălțimea imobilelor, dar și destinație, acestea fiind încălcate de compania de construcție. De asemenea, construcția este prea aproape de stația PECO, fiind încălcată distanța minimă de 60 de metri.

Avocatul a precizat că, pe parcursul anului 2019, au fost pornite câteva cauze civile legate indirect sau direct de construcția dată. Inițial a fost pornită o cauză de către Compania Braus, cea care construiește blocurile locative pe terenul dat, prin care se solicită anularea deciziei fostului primar Ruslan Codreanu care a suspendat toate actele permisie pentru construcție. Totodată se mai pornește un proces civil la inițiativa locatarilor din str. Mircea cel Bătrân, 13/1 și 13/2 contra Primăriei, prin care se cere anularea tuturor autorizațiilor de construire și a certificatul de urbanism, fapt care s-a și produs în martie 2020. În paralel, se mai pornește un proces, după ce actualul primar Ion Ceban retrage autorizația de construcție. Avocatul spune că, în mare parte, pe aceste procese, instanțele închid ochii și permit construirea mai departe.

„Se face impresia că instanța de judecată, cu toată stima și respectul meu, își asumă responsabilitățile unui birou de proiectare, unui birou de expertiză arhitecturală, urbanistică și în 10-30 de minute de deliberare hotărăște probleme majore, care de fapt nu avem ce hotărî pentru că ele sunt stabilite negru pe alb în actele judecătorești”, a adăugat Gheorghe Macovei.

Avocatul a relatat că, săptămâna trecută, compania Braus, care a contestat decizia prin care i s-au anulat actele permisive pentru construcție, fără a aștepta o decizie finală a Curții de Apel, a înaintat o cerere prin care solicită suspendarea actelor de suspendare a actelor de construcție. Ședința a fost pusă pe rol pe 3 august, fără participarea părților, și cererea a fost examinată în două zile.

Gheorghe Macovei consideră că tergiversarea demonstrată de Curtea de Apel în cauza dată creează mari dubii asupra imparțialității judecătorilor. „Am un apel simplu: dați să aplicăm legea. Legea este mai presus de tot, legea este mai presus de mine, legea este mai presus de companiile de construcție și legea este mai presus de fiecare judecător în parte. Or, dumneavoastră sunteți exponenții care urmează să aplicați legea respectivă”, a declarat avocatul.

Potrivit avocatului, pe terenul unde sunt ridicate cele trei blocuri locative cu 25 de niveluri nu este permisă construcția blocurilor multietajate. Două dintre cele trei blocuri se află în nemijlocita apropiere de o stație PECO, pe teritoriul căreia sunt butelii de gaz.