logo

Tergiversarea formării alianţei după luna iulie poate fi calificată drept criminală, experţi


https://www.ipn.md/index.php/ro/tergiversarea-formarii-aliantei-dupa-luna-iulie-poate-fi-calificata-drept-crimin-7978_1021347.html

Partidele pro-europene din Parlament vor reuşi să formeze o alianţă de guvernare, însă procesul va fi unul dificil. Concluzii în acest sens au fost formulate în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”, transmite IPN.

Decanul facultăţii de drept de la ULIM, Alexandru Cauia, consideră că partidele pro-eeuropene vor forma o alianţă de nevoie. „Pe de o parte, Partidul Liberal nu va rata să condiţioneze participarea la alianţa de guvernare. Pe de altă parte, amânarea formării guvernării va crea probleme majore. Formarea unei majorităţi parlamentare este inevitabilă”, a spus Cauia,

Experul IDIS „Viitorul”, Corneliu Ciurea, susţine că amânarea formării alianţei de guvernare va avea efecte catastrofale. „Cel mai mult vor avea de suferit oamenii simpli. Consider că tergiversarea formării alianţei de guvernare după luna iulie poate fi calificată drept criminală”, a opinat Ciurea.

Analistul politic, Roman Mihăeş, este de părerea că alianţa de guvernare trebuie formată din patru partide – PLDM, PDM, PL şi PCRM. „Avem criza financiară, criza din agricultură, suspendarea relaţiilor cu finanţatorii externi. Singura soluţie este formarea unei alianţe de guvernare până la sfârşitul lunii iulie. De luni cred că vor începe negocierile între partide. Rămâne deschisă chestiunea alegerii preşedintelui. Cred că până la urmă va trebui formată o alianţă de guvernare din patru partide”, a declarat Mihăeş.

Unul din foştii fondatori şi lideri ai PSRM, Valentin Crîlov, de asemenea s-a pronunţat pentru participarea PCRM la guvernare. „Trebuie să se ţină cont că în martie 2016 trebuie să fie ales şeful statului. Cred că ar trebui să se ofere opoziţiei acele pârghii de control asupra guvernării, cerinţe care sunt pe deplin obiectiive”, a spus Crîlov.