Tentativele de suicid sunt determinate de stări depresive
https://www.ipn.md/index.php/ro/tentativele-de-suicid-sunt-determinate-de-stari-depresive-7967_960359.html
Tentative de suicid, înregistrate de medicii de la Serviciul Salvării din capitală, sunt în viziunea lor urmări ale stărilor depresive, care domină persoanele vulnerabile în momentul în care încearcă să-şi ia zilele.
Medicul-neurolog, Valentina Antoci, spune că cei, care intră în depresie de lungă durată, nu pot ieşi din această stare fără intervenţia medicilor. Dispoziţia depresivă, gândirea pesimistă, lipsa plăcerii, energia redusă şi lentoarea sunt principalele simptome ale depresiei, toate ducând la deteriorarea eficienţei. Medicul spune că cei afectaţi de depresie au un aspect exterior caracteristic, cum ar fi neglijarea îmbrăcămintei şi ţinutei, coborârea comisurilor bucale şi ieşirea în evidenţă a cutei verticale între sprâncene, scăderea frecvenţei clipitului, reducerea gesticulaţiei, aplecarea umerilor şi înclinarea înainte a capului, privitul în jos. În această perioadă bolnavul are un somn perturbat, acuză slăbirea memoriei şi, adesea, pierde din greutate. Unii pacienţi dezvoltă în mod repetat o tulburare depresivă în aceeaşi perioadă a anului. În unele cazuri, această regularitate concordă cu suprasolicitarea, fie în activitatea profesională, fie în alte domenii ale vieţii pacienţilor.
Tratamentul tulburărilor depresive, afirmă Valentina Antoci, constă în administrarea medicamentelor antidepresive, combinată cu diverse proceduri psihoterapeutice.
Zilnic Serviciul Salvării din capitală înregistrează cel puţin 2 cazuri de tentative de suicid.