logo

Temerile Moscovei pentru vorbitorii de rusă din Moldova sunt neîntemeiate, opinii


https://www.ipn.md/index.php/ro/temerile-moscovei-pentru-vorbitorii-de-rusa-din-moldova-sunt-neintemeiate-7978_1026471.html

Temerile Moscovei pentru statutul limbii ruse şi al vorbitorilor de rusă din Republica Moldova sunt neîntemeiate. Concluzia a fost formulată în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV” , transmite IPN.

Mihai Camerzan, ex-vicepreşedinte al Parlamentului şi ex-ambasador, susţine că nu există niciun impediment pentru vorbitorii de limbă rusă din Moldova „Nimeni nu le interzice vorbitorilor de rusă să comunice în limba dorită. Mai mult, o bună parte din ei refuză să înveţe limba de stat, limba română. Pe teritoriul Moldovei există multă presă în limba rusă, se retransmit posturi din Federaţia Rusă, posturile autohtone la rândul lor emit emisiuni şi buletine de ştiri în limba rusă. Suntem unicul Parlament din spaţiul european în care actele legislative sunt traduse într-o limbă, care nu este de stat, în cea rusă”, a declarat Camerzan.

Analistul politic, Corneliu Ciurea, susţine că Moscova întotdeauna a avut un interes special pentru statutul limbii ruse în Republica Moldova. „Limba rusă, dar şi vorbitorii de rusă din Moldova reprezintă pentru Moscova un instrument de a face presiuni”, a opinat analistul.

Analistul media, Cristian Tabără, şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu propaganda rusă în spaţiul Republicii Moldova.

În cadrul întrevederii de la Moscova dintre ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, şi omologul său moldovean, Andrei Galbur, primul s-a arătat interesat de statutul limbii ruse în Republica Moldova.