logo

Tehnologia coruperii: cum și de ce funcționează (sau nu) în Republica Moldova. Dezbatere IPN


https://www.ipn.md/index.php/ro/tehnologia-coruperii-cum-si-de-ce-functioneaza-sau-nu-8004_1100388.html

Lupta împotriva corupției electorale este esențială pentru menținerea unui proces democratic corect și echitabil în țară. Autoritățile, organizațiile neguvernamentale și cetățenii joacă un rol important în prevenirea și denunțarea practicilor corupte. Sunt opinii exprimate în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Tehnologia coruperii: cum și de ce funcționează (sau nu) în Republica Moldova”, organizată de Agenția de presă IPN.

Cristina Cucurudza, directoare adjunctă la Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral spune că despre un proces de alegeri liber, echitabil, nu se poate vorbi fără a aduce în discuție și acele încălcări care au loc în procesul electoral, inclusiv actele de corupție, fără a înțelege proveniența lor și a le preveni pentru viitor.

„Instituția pe care o reprezint astăzi activează, împreună cu Comisia Electorală Centrală, anume în direcția ca să nu permitem aceste încălcări să aibă loc prin acele programe pe care le implementăm pentru a asigura ca să fie aplicat cadrul legal în mod corect de toți acei subiecți care sunt beneficiari ai serviciilor noastre. Deci, pe de o parte, vorbim despre latura profesională, pe de altă parte, vorbim despre calitatea pe care o avem cu toții, ceea de alegători și alegătoare. Respectiv, nu ne-am dorit ca votul nostru să fie umbrit de acel fenomen numit corupție, prin intermediul căruia se influențează votul. Noi dorim ca odată buletinul nostru de vot a ajuns în acea urnă de vot, să parcurgă drumul pe care l-are de parcurs. Adică să influențeze la atribuirea corectă de mandate, fie că e vorba despre mandatul de primar, fie că e vorba despre consilier local.”, a declarat Cristina Cucurudza.

Șeful Misiunii Promo-LEX de observare a alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023, Nicolae Panfil, spune că fenomenul corupției electorale este cunoscut opiniei publice, dar e nevoie de un efort conjugat pentru a combate acest flagel care afectează integritatea alegerilor. „Acest fenomen nu a început și nu-l vedem astăzi în premiera, a început de mai demult într-o situație în care unele lucruri se banalizează în sensul deja rău al cuvântului, în sensul în care: „Ok, corupție, am mai văzut. A furat, dar ne-a dat sau ne dă și nouă”, spune Nicolae Panfil, menționând că oamenii trebuie să înțeleagă care pot fi consecințele acestei atitudini.

„Dacă aș vorbi despre fenomenul coruperii sau corupției electorale, l-aș asemăna cu un iceberg, dacă doriți. Pentru că și noi ca observatori, ca monitori, dacă și avem informații sau avem acces la anumite informații despre cazuri sau despre potențiale cazuri de corupție, câteodată nici nu ai informația concretă despre detalii și cu mărturii. Trebuie să ne dăm seama că noi am văzut o mică parte, exact ca la un iceberg, și nu cunoaște tot ce se întâmplă acolo dedesubt, probabil că e mult mai mare. Și noi vedem, și am scris despre asta și în rapoartele noastre, raportul 2, raportul 3.”, a declarat Nicolae Panfil. Potrivit lui, rolul instituțiilor statului este să acționeze mai activ în sensul combaterii fenomenului corupției electorale, a corupției politice.

Igor Cristal, expert în cadrul Congresului Autorităților Locale din Moldova, a adus în atenția publicului una din formele de corupere a alegătorilor despre care se discută mai puțin, dar care este un mijloc de corupere folosit în mod special în localitățile mici. Expertul spune că de multe ori, alegătorii se lasă seduși de promisiuni goale, care nu au nicio legătură cu atribuțiile unui primar sau a consilierilor.  „Oricine poate să facă promisiuni, dar aceste promisiuni ar trebui să fie legitime. Acest aspect mie îmi pare că se scăpă din vedere și promisiunile legitime trebuie să fie legate de anumiți factori economici la îndemână. Adică dacă cineva face o promisiune că va fi asfaltat un drum, trebuie să se facă trimitere exact de unde va fi acest buget pentru implementarea acestor proiecte”, a declarat Igor Cristal, menționând că este de responsabilitatea fiecărui cetățean să se informeze și să discearnă informațiile adevărate de cele false sau manipulatorii.

Dezbaterea publică cu genericul „Tehnologia corupției: cum și de ce funcționează (sau nu) în Republica Moldova” este organizată de Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Impulsionarea discuției în mass-media privind specificul tradițional al alegerilor locale și nevoia de europenizare”, susținut de către Fundația Soros Moldova.