logo

Taxa de 3% este nocivă din punctul de vedere al disciplinei fiscale, opinie


https://www.ipn.md/index.php/ro/taxa-de-3-este-nociva-din-punctul-de-vedere-al-7978_1043225.html

Taxa de 3%, mult mai facilitară decât taxa standartă care este prevăzută în pachetul de legi privind reforma fiscală, este nocivă din punctul de vedere al disciplinei fiscale. Aceasta este o lecție negativă pentru cei care au respectat legea. Aceste opinii au fost exprimate în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.

Igor Munteanu, directorul IDIS Viitorul, susține că nocivitatea acestei părți de lege, care vorbește despre recunoașterea și legalizarea unor bani cu surse obscure, este că demotivează plătitorii de taxe. Se dă o lecție foarte negativă pentru cei care au respectat legea. Igor Munteanu spune că după trei ani de cât se investighează frauda bancară se găsește o formulă neortodoxă de a aduce o parte din banii furați cu o taxă simbolică și, probabil, peste un an cineva o să spună că gata, miliardul a intrat în Moldova. „Nu i-am găsit pe cei care au fost implicați, n-am pus la respect crima organizată care a stat în spatele fraudării băncilor și, probabil, dăm un exemplu lumii întregi de impunitate și acesta este cel mai grav lucru care se impune într-un sistem de drept”, spune Igor Munteanu.

Expertul economic Sergiu Gaibu susține că prin amnistierea fiscală statul își „retează” dreptul de a mai urmări sursa reală a acestor bani, de a încasa o taxă reală pentru ei. În opinia lui, în astfel de regimuri unde costurile sunt mult mai mici decât taxa normală se aplică relativ rar, de obicei se aplică facilități la penalități, dobânzi, la acea parte care împovărează un agent economic. „Astea sunt cele mai bune practici de a aduce banii în țară, de a face repatriere de bunuri. În practica din Moldova 3% deja este un efect negativ care descurajează masiv oamenii de bună credință. O astfel de taxă, mult mai facilitară decât taxa standartă este nocivă din punctul de vedere al disciplinei fiscale”, a afirmat Sergiu Gaibu.

Directorul CReDO, Sergiu Ostaf, susține că în anii 2007-2008 în Republica Moldova a fost aplicat un sistem similar de amnistiere fiscală și atunci în 2007 s-au înregistrat creșteri ale investițiilor din afara țării de aproape 300 de milioane de dolari și în 2008 – încă 200 de milioane. Potrivit lui, există un raport privind originea acestor investiții care arată că aproape jumătate din aceste sume au venit din zone cu așa-numite paradisuri fiscale. „Acum această concluzie o putem proiecta și asupra concluziilor situației actuale, într-o anumită măsură”, spune Sergiu Ostaf.