logo

Tatiana Cojocari: Succesul referendumului este șansa Moldovei de a ieși din zona gri


https://www.ipn.md/index.php/ro/tatiana-cojocari-succesul-referendumului-este-sansa-moldovei-de-a-8004_1108103.html

Dacă referendumul constituțional de aderare la UE eșuează, Moldova își va pierde credibilitatea în fața partenerilor. Pe de altă parte, succesul referendumului reprezintă șansa de a ieși din zona gri, șansa ca Moldova să nu mai fie o zonă tampon între marile puteri. De această părere este Tatiana Cojocari, doctor în sociologie și expertă în politică externă.

La dezbaterea publică „Aderarea la UE: Drumul către securitate și prosperitate pentru Republica Moldova”, organizată de Agenția de presă IPN, Tatiana Cojocari a afirmat că integrarea în UE înseamnă legi respectate și siguranță economică, aspecte care vor atrage investiții, iar, în consecință, vor conduce la salarii și pensii mai mari.

Aderarea la UE nu înseamnă pierderea integrității și a suveranității. Cu cât mai repede vectorul european va fi inclus în Constituție, cu atât vor crește șansele Moldovei de a deveni membră a UE într-un viitor apropiat. Este momentul unui vot istoric, menționează experta. Oamenii trebuie să spună clar că își doresc să fie parte a Uniunii Europene.

Tatiana Cojocari subliniază că miza referendumului nu trebuie desconsiderată. Alegătorii trebuie să înțeleagă că Moldova are nevoie de acest exercițiu democratic, nu UE. Referendumul va arăta ce își dorește societatea, unde se vede peste 10 ani.

Experta a mai spus că există forțe, alimentate din exterior, care își doresc ca acest referendum să eșueze. Aceste forțe promovează ideea că referendumul este doar un moft al guvernării. Alegătorii nu ar trebui să se lase manipulați. Trebuie să facă diferența între oportunitățile oferite de acest exercițiu democratic și retorica politică. Schimbările propuse în Constituția țării vor rămâne, indiferent cine va fi la guvernare.

Dezbaterea este organizată de Agenția de presă IPN în cadrul proiectului „Un vot corect și informat pentru o Moldovă europeană”, finanțat de Uniunea Europeană și German Marshall Fund.