logo

Tarifele majorate la energie vor afecta industria de prelucrare, expert economic


https://www.ipn.md/index.php/ro/tarifele-majorate-la-energie-vor-afecta-industria-de-prelucrare-expert-economic-7978_1019348.html

Nu doar cetăţenii vor fi afectaţi dacă se va decide majorarea tarifelor la energia electrică şi gazele naturale, ci şi industria, în special cea de prelucrare. Expertul economic Viorel Chiviriga a declarat pentru IPN că există riscul ca industriaşii să nu mai facă faţă unei presiuni suplimentare.

Potrivit lui Viorel Chivriga, majorarea tarifelor la energia electrică şi gaze neapărat va duce la majorarea costurilor de producere la mai multe bunuri, deoarece partea cea mai mare a acestora revine resurselor energetice. „În principiu, dacă e vorba de sectoare sau de unităţi de producere cu tehnologii moderne, această parte e mai mică, preţurile aici nu vor creşte prea mult, dar acolo unde avem echipament mai vechi, care are un grad mai mare de uzură, partea care revine resurselor energetice e mai mare şi preţurile vor creşte mult”, a menţionat expertul. O situaţie aparte reprezintă segmentul agricol. Viorel Chivriga spune că agricultorii şi aşa au fost afectaţi de închiderea pieţei Rusiei, iar majorarea tarifelor la resursele energetice vor crea o presiune aproape fatală în anul curent pentru ei.

Referindu-se la cum ar putea reacţiona populaţia ţării la eventuale majorări de tarife, expertul a menţionat că cetăţenii reacţionează de fiecare dată bolnăvicios atunci când preţurile zboară în sus. Cât despre faptul dacă sunt sau nu sunt justificate cererile furnizorilor, Viorel Chivirga a subliniat că nimeni nu are un răspuns exact, părerile s-au împărţit în această privinţă. Expertul a menţionat că autorităţile trebuie să analizeze foarte bine de la cine procurăm energie şi gaze, care sunt cele mai bune preţuri, care sunt preţurile de distribuţie şi cum sunt stabilite acestea pentru consumatorii finali.

Acum două săptămâni, Red Union Fenosa şi Gas Natural Fenosa Furnizare Energie au solicitat majorarea tarifelor la energia electrică cu peste 50%, iar câteva zile în urmă alţi doi furnizori, SA „Red Nord” şi SA „Red Nord-Vest”, au solicitat majorarea tarifului cu 50% şi, respectiv, 61%. Dacă se vor aproba noile tarife, consumatorii „Red Nord” vor achita 2,42 lei/kWh, în loc de 1,62 lei/kWh, iar cei ai „Red Nord-Vest” vor achita 2,71 lei/kWh, în loc de 1,68 lei/kWh. Pentru consumatorii  Red Union Fenosa, tariful va creşte de la 1,58 la 2,5 lei/kWh. SA „Moldovagaz” a prezentat Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) solicitarea de a majora cu 48% tariful mediu de furnizare a gazelor naturale, de la 5,6 lei/metru cub în prezent la 8,3 lei.