logo

Târgul Național al Covorului și-a deschis larg ușile


https://www.ipn.md/index.php/ro/targul-national-al-covorului-si-a-deschis-larg-usile-7967_1094116.html

Târgul Național al Covorului „Covorul dorului”, ediția a IX-a, și-a deschis larg ușile la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, transmite IPN. În cadrul evenimentului are loc vernisajul Expoziției „Salvgardarea scoarțelor valoroase: restaurare și replicare”. Aceasta conține o serie de covoare vechi restaurate în ultimii ani. La târg participă meșteri populari și artiști autohtoni din diferite colțuri ale țării.

Secretarul de stat al Ministerului Vulturii, Andrei Chistol, a declarat că „acesta este un eveniment al identității noastre, prin aceste scoarțe noi citim istorie, cultură și tradiție. Este îmbucurător faptul că am ajuns la a noua ediție. Mă bucură foarte mult că acest eveniment este replicat și în localitățile noastre, meșterii sunt implicați, acolo unde sunt organizate evenimente locale. Aceasta este cartea noastră de vizită. Să ne bucurăm de covorul nostru!”

Directorul general al Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, Petru Vicol, le-a mulțumit în mod special restauratorilor de scoarțe, care nu obosesc să dea a doua viață covoarelor ce pot fi admirate în cadrul expoziției.

„Eu cred că pe merit acest eveniment trebuie să se organizeze în cadrul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală deoarece suntem instituția care are o colecție foarte bogată de covoare. Mai mult decât atât, noi în cadrul muzeului știm cum să transpunem pe hârtie informațiile despre colecțiile noastre, așa ca să ajungă la cât mai multă lume. Restauratorii covoarelor sunt cei care trebuie aduși în fața, sunt oameni care pe bună dreptate merită toată aprecierea, ei stau în genunchi pentru a restaura aceste scoarțe. Acest eveniment este nu doar românesc, este unul universal”, spune Petru Vicol.

Silvia Zagoreanu, directoarea Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, a adăugat că Târgul Național al Covorului „Covorul dorului” este o sărbătoare a întregului neam.

„Odată ce scoarța tradițională a ajuns să fie apreciată de specialiștii din întreaga lume, ar fi păcat ca noi să nu le promovăm acasă. Cred că a fost cea mai mare greșeală să scoatem aceste scoarțe de pe pereții noștri, din dorința de a fi mai moderni. Ne bucurăm că ele revin pe pereții caselor, ale pensiunilor agroturistice din țară. Ele sunt o carte de vizită a țării noastre. Noi ne străduim cât se poate de mult să promovăm țesutul scoarței”, a declarat Silvia Zagoreanu.

Târgul Național al Covorului „Covorul dorului”, ediția a IX-a este dedicat uneia dintre cele mai importante creații a artei populare – Covorul, în contextul înscrierii la 1 decembrie 2016 a „Tehnicilor tradiționale de realizare a scoarței în România și Republica Moldova” în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.