logo

Susținerea mediului de afaceri: între economie și politică. Dezbateri IPN


https://www.ipn.md/index.php/ro/sustinerea-mediului-de-afaceri-intre-economie-si-politica-dezbateri-8004_1073213.html

De starea mediului de afaceri depinde viața tuturor celor care trăiesc în această țară. Și aceasta pentru că, practic, toate resurse necesare pentru existență se adună în bugetul public național din circuitul economic, gestionat de agenții economici. Dar iată că agenții economici s-au pomenit în fața unor probleme grave pentru activitate și chiar existență, în urma crizei. Recent, Guvernul a propus, iar Parlamentul a aprobat un set de măsuri în sprijinul mediului de afaceri. Despre aceste măsuri, sensul și efectele lor, au discutat participanții la dezbaterile publice „Susținerea mediului de afaceri: între economie și politică”, organizate de Agenția de presă IPN.

Igor Boțan, expertul permanent al proiectului, a declarat că toată lumea este în așteptare ca acest val de pandemie să treacă, să revină la activitățile obișnuite, în condițiile în care perioada este destul de îndelungată. Au de suferit reprezentanții mediului de afaceri și este firesc ca autoritățile să intervină cu acțiuni de sprijin. Potrivit lui, Republica Moldova are un specific – este cu un potențial limitat și chiar dacă este limitat, cei de la guvernare trebuie să ia măsuri, astfel încât situația să revină la normalitate cât mai repede.

Expertul a menționat că nicio țară nu are o asemenea experiență, prin care trece acum Republica Moldova, fiecare stat învață din mers și multe depind de potențialul pe care îl are țara, inclusiv pentru a-și susține mediul de afaceri. În ceea ce ține de adoptarea prin lege a acestor măsuri, Igor Boțan a precizat că, practica internațională în situații excepționale denotă că guvernele sau, cum este în cazul Republicii Moldova, Comisia pentru Situații Excepționale poate adopta hotărâri cu derogări de la legi. Însă, este important ca, ulterior, dacă este posibil, Parlamentul să adopte aceste prevederi prin mecanismele sale.

Expertul a menționat că societatea asistă la controverse politice pe marginea măsurilor privind susținerea mediului de afaceri, deoarece acestea trebuie dezbătute din toate punctele de vedere. Totodată, în opinia sa, chiar dacă este instituită stare de urgență, toate normele legale trebuie respectate, trebuie să fie înfăptuit controlul parlamentar, trebuie respectate procedurile legale.

Ludmila Guzun, deputat din Fracțiunea Partidului Democrat, a declarat că, pe 23 aprilie, Parlamentul a adoptat câteva legi în sprijinul mediului de afaceri, care într-o oarecare măsură sunt interdependente. În opinia sa, problemele din sectorul economic se conturează foarte evident și, în acest sens, toate acțiunile trebuie îndreptate spre sprijinirea mediului de afaceri, dar fără neglijarea domeniul sănătății, care este responsabil de sănătatea publică. Totodată, necesitățile acoperite din bugetul public trebuie examinate în raport cu posibilitățile bugetului public.

Parlamentara a menționat că unele dintre cele mai discutate măsuri adoptate ține de subvenționarea dobânzilor la contractarea creditelor și în privința acesteia au existat diverse opinii. O altă măsură ține de rambursarea TVA pentru agenții economici. Potrivit ei, ea nu va viza toți agenții economici, de aceasta a și trezit reacții. Însă, până la urmă, acest sprijin vizează 16 mii de agenți economici. Totodată, în viziunea sa, cel mai afectat sector de pe urma pandemiei este HoReCa, iar prin adoptarea acestor măsuri, din 1 mai, TVA pentru aceste sector a fost redus de la 20 la 15%. Potrivit deputatei, este vorba despre o măsură stimulatoare.

Ludmila Guzun a menționat că există măsuri de susținere, despre care se discută mai puțin. De exemplu, despre faptul că 50% din taxa aeropotuară de nouă euro, vor ajungă în bugetul public. Suma estimată la 71 de milioane de lei va fi direcționată în Fondul de susținere a populației, din care sunt sprijinite păturile defavorizate. „Mă întorc la cea întrebare – este suficient sau este puțin? Este puțin. Or, în mare parte măsurile respective sunt de stimulare a activității economice. Cunosc foarte bine că specialiștii de la Ministerul Economiei consultă, deja sunt pe final de elaborare a unui alt pachet de măsuri, cu care vor veni către Guvern, ulterior, sper eu, către Parlament, pentru a suplini pachetul de sprijin pentru mediul de afaceri”, a notat deputata.

 

Radu Marian, deputat din Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate, susține că ideea de a vira în buget jumătate de taxa aeroportuară este o idee foarte bună, dar totuși întrebarea este de ce nu s-a decis ca întreaga taxă de nouă euro să fie întoarsă statului. De asemenea, formațiunea susține reducerea TVA pentru HoReCa. Însă chiar și așa, considerentele contra măsurilor adoptate sunt mult mai multe. Și, în primul rând, este vorba despre subvenționarea dobânzilor la creditele contractate de agenții economici. Potrivit lui, această măsură nu ajută întreprinderile mici și mijlocii, care nu au avut activitate și ei nu pot obține credit de la bancă. Respectiv, această oportunitate va putea fi accesată de companii mari, care au o situație foarte bună, car au mijloace circulante etc.

 

Parlamentarul a spus că fracțiunea PAS a propus ca alternativă crearea unui fond de garantare în valoare de două miliarde de lei cu condiții concrete de acordare, astfel încât beneficiari să fie agenții economici, care chiar sunt în dificultate. Și această propunere se regăsește într-un proiect de lege, care nu a fost înregistrat în Parlament, ci propunerea ar urma să fie preluată de Guvern, astfel încât să fie implementată cât mai rapid. „Aceasta este abordarea noastră. Vrem să venim cu idei, vrem ca Guvernul să ia decizii bune. Și iată că această alternativă de creare a unui fond de garantare va fi mult mai potrivită pentru a ajuta agenții economici, față de pur și simplu a subvenționa dobânzile”, a spus deputatul.

În ceea ce ține de restituirea TVA la plata salariilor, Radu Marian a spus că iarăși vor beneficia companiile aflate într-o situație mai bună, care plătesc salarii. Or, exemplele statelor europene arată o altă abordare. Și anume subvenționarea parțială a salariilor angajaților de la companiile care nu au avut activitate economică. Astfel, prin aceste măsuri de alternativă, în opinia sa, este posibil să eviți falimentul, disponibilizările și explozia șomajului, iar ca urmare recuperarea economică va dura mai puțin.

Dezbaterile „Susținerea mediului de afaceri: între economie și politică”, sunt ediția a 130-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.