logo

Susţinerea financiară a ţării trebuie condiţionată de progrese în domeniul anticorupţie, CNA


https://www.ipn.md/index.php/ro/sustinerea-financiara-a-tarii-trebuie-conditionata-de-progrese-in-domeniul-7967_1017136.html

Combaterea corupţiei rămâne a fi condiţia principală pentru ca Moldova să se bucure în continuare de sprijinul partenerilor de dezvoltare. O declaraţie în acest sens a făcut  directorul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), Viorel Chetraru, la prima sesiune a Conferinţei Naţionale Anticorupţie, ediţia a X-a.

„Responsabilitatea morală pusă în sarcina CNA este imensă, deoarece tocmai instituţiei noastre îi revine rolul de a face diferenţa. Din acest motiv, consider că orice susţinere financiara a ţării noastre trebuie să fie condiţionată de progrese concrete în domeniul anticorupţie, fiind asigurată la modul cel mai serios independenţa reală a instituţiilor care se ocupă de acest domeniu”, a spus Viorel Chetraru.

Potrivit directorului CNA, în 11 luni ale anului 2014 au fost expediate în instanţă 237 de cauze penale din 560 pornite în această perioadă. În dosarele CNA figurează judecători, şefi de agenţii, reprezentanţi ai instituţiilor de drept, din educaţie, sănătate, conducători din cadrul inspectoratelor fiscale, din sistemul bancar etc.

Prezent la şedinţă, prim-ministrul Iurie Leancă a dat asigurări că va sprijini eforturile anticorupţie ale CNA, menţionând că instituţiile statului trebuie să activeze într-un ritm mai alert în conformitate cu legislaţia în vigoare. Oficialul a confirmat că Republica Moldova şi-a asumat un şir de angajamente faţă de partenerii de dezvoltare, unul dintre cele mai important fiind eradicarea fenomenului corupţiei.

„Pentru mine este un semnal foarte puternic din partea societăţi: este timpul să spunem că e suficient. Am ajuns la o limită critică şi, dacă nu schimbăm nimic, nu mai avem nicio şansă să creăm în Moldova o societate funcţională. Suntem datori să valorificăm ultima şansă pe care ne-au oferit-o cetăţenii Republicii Moldova - de a constitui o nouă guvernare, o nouă majoritate şi de a înţelege că nu mai avem dreptul să guvernăm aşa cum am guvernat”, a adăugat şeful Cabinetului de miniştri.

Lucrările Conferinţei Naţionale Anticorupţie se vor desfăşura pe parcursul a trei zile, sub genericul „Rupeţi lanţul corupţiei”. Cu prilejul acestui eveniment, CNA s-a aliniat campaniei internaţionale, promovate sub egida ONU, „Rupeţi lanţul corupţiei”, lansând mai multe activităţi de sensibilizare a cetăţenilor privind riscurile corupţiei. Cincizeci de panouri, cu diferite mesaje anticorupţie, au fost montate în capitală, vizând cele mai afectate domenii: justiţia, sănătatea, educaţia, pădurile, apa, drumurile. Oamenii sunt îndemnaţi să rupă lanţul corupţiei prin denunţarea acesteia la Linia naţională anticorupţie - 0 800 55555.