Anunțul președintelui Parlamentului, Andrian Candu, privind susținerea pe care ar pute să o acorde Republica Moldova Marii Britanii în cazul scandalului legat de expulzarea a 23 de diplomați ruși ar putea avea scop înrăutățirea relației moldo-ruse. Totodată, această declarație ar putea fi interpretată ca exploatarea unui eveniment internațional și canalizarea acestuia în politica internă. Opinii în acest sens au fost exprimate în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.
Comentatorul politic Victor Ciobanu nu vede care ar fi rolul Republicii Moldova într-un scandal de proporții dintre Rusia și Marea Britanie atunci când se expulzează 23 de diplomați ruși. „Rolul Moldovei nu cred că este să participe în aceste confruntări dintre marile puteri. Nu este de nasul nostru ca să spun așa”, este de părere Victor Ciobanu.
Analistul politic Alexei Tulbure spune că ar fi vrut ca Moldova să colaboreze cu Marea Britanie în ceea ce ține de furtul miliardului. Analistul este sceptic că Anglia ar avea nevoie acum de asistență în ceea ce privește conflictul cu Federația Rusă. Alexei Tulbure consideră că declarația președintelui Parlamentului Andrian Candu privind susținerea pe care at putea-o acorda Angliei Republica Moldova ar putea avea drept scop înrăutățirea relației moldo-ruse și transmiterea unor semnale partenerilor occidentali.
Analistul Dionis Cenușa consideră că ceea ce face Andrian Candu este o exploatare a unui eveniment internațional și canalizarea acestuia în politica internă. „Prin cuvântul „răuvoitori”, desigur, președintele Parlamentului se referă la Rusia. Deci, încă o dată asistăm la o tentativă foarte clară de a folosi orice scandal internațional unde Rusia este vizată ca vinovat în scopul politicii interne”, spune Dionis Cenușă.
Victor Gurău, analist politic, consideră că acest scandal, practic, developează nivelul foarte mare de tensiune care există la ora actuală între Federația Rusă și lumea occidentală. Analistul susține că banii care au fost spălați prin Republica Moldova în renumitul caz „Landromat” au fost folosiți de serviciile speciale rusești în operațiuni în diferite țări. „Așadar, ar exista o expertiză necesară din partea Republicii Moldova care poate fi pusă la dispoziția serviciilor speciale britanice”, a spus Victor Gurău.
Presa scrie că la 4 martie, Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciului militar rus de informaţii, şi fiica lui de 33 de ani, au fost găsiţi inconştienţi în oraşul Salisbury englez. Premierul Marii Britanii, Theresa May, a menționat că atacul neurotoxic care l-a vizat pe Skripal a fost comis cu o substanţă de uz militar, „cel mai probabil” de către Rusia.