Suspiciuni de corupţie şi compromitere a intereselor naţionale sau Partide de opoziţie critică intenţia guvernării de a cumpăra electricitate de la centrală din Cuciurgan, reluare din 29 decembrie 2008
https://www.ipn.md/index.php/ro/suspiciuni-de-coruptie-si-compromitere-a-intereselor-nationale-sau-partide-7966_973427.html
„Fiindcă acum suntem foarte dependenţi de importul de gaze din Rusia, dacă vom accepta acest contract cu privire la furnizarea energiei electrice de la Cuciurgan, vom depinde cu 70% din importurile de electricitate de o companie controlată de Rusia”, a declarat pentru Info-Prim Neo, Valeriu Cosarciuc, deputat din Partea Alianţei „Moldova Noastră” (AMN).
Cu începere de la 1 ianuarie 2009, R. Moldova va fi asigurată cu energie electrică preponderent de la Centrala Electrică Moldovenească de la Cuciurgan, a declarat pe 23 decembrie Tudor Copaci, viceministrul economiei şi comerţului. „Până în anul 2010, este în vigoare contractul semnat de întreprinderea Energocom (importator de electricitate al guvernului moldovean – n.r.) cu proprietarul centralei – compania de stat rusă RAO EES.
„Contractul nu este semnat. Guvernanţii au intenţii să facă acest lucru”, a spus Valeriu Cosarciuc. „Această trâmbiţare denontă faptul că actuala guvernare comunistă în principiu nu se ocupă cu asigurarea securităţii energetice a ţării, prin dezvoltarea capacităţilor de producere a energiei electrice în Moldova, dar iarăşi caută soluţii care nu vor fi bune pentru noi”, a spus parlamentarul. „Atât timp cât nu este soluţionat conflictul transnistrean, centrala de la Cuciurgan nu aparţine de facto R. Moldova , aparţine acuma companiei ruse RAO EES”, a declarat deputatul AMN.
Solicitat să comenteze subiectul, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat că „procuratura trebuie să se autosesizeze, fiindcă aici e o încălcare gravă, este lege care interzice”. „Bănuiesc că sunt interese financiare, în primul rând, şi acesta este încă un pas al conducerii R. Moldova în favoarea Transnistriei. Semnând un astfel de contract guvernarea legiferează ilegalităţile care au avut loc în Transnistria, inclusiv privatizarea ilegală”, a spus Mihai Ghimpu. „Dacă ar fi să facă cineva o expertiză a actelor semnate şi recunoscute de Chişinău în relaţia cu Tiraspolul, am vedea că guvernarea noastră lucrează pentru Transnistria şi în favoarea Transnistriei”, a spus liderul liberal.
În 2004, Parlamentul de la Chişinău a adoptat o lege, în vigoare de la 1 ianuarie 2005, prin care nu recunoaşte privatizările de companii din regiunea de est. Aceasta totuşi nu a împiedicat autorităţile regionale să le scoată la vânzare, iar majoritatea investitorilor provin din Rusia, cum e cazul Centralei de la Cuciurgan care este acum proprietate a companiei RAO EES.
Referindu-se la legea cu privire la nerecunoaşterea privatizărilor în regiunea transnistreană, într-un interviu pentru publicaţia moscovită „Kommersant”, preşedintele Vladimir Voronin declara în martie curent că: „Dacă acest patrimoniu a fost privatizat legal, fie chiar conform legilor transnistrene, nu vor exista probleme. Dacă însă s-a încălcat legea, vor urma controale, deşi vor controla, bineînţeles, organele respective din Transnistria. Legea deja a fost abrogată. Nu-i vom impune pe actualii proprietari să reprivatizeze obiectivele şi nu le vom naţionaliza”.
Legea respectivă (nr. 338 din 14.10.2004) este însă în vigoare, potrivit portalului web al Registrului de Stat al Actelor Juridice al R. Moldova, iar în octombrie 2008, Parlamentul a operat modificări în ea.